În Tips & Tricks

Ce este un explainer video şi cum poţi crea unul

Un explainer video înseamnă orice tip de video care este creat cu scopul de a explica ceva. Poţi să explici o idee, poţi să explici cum funcţionează un produs sau serviciu, poţi explica probleme sociale, poţi să explici noţiuni tehnice, noţiuni de medicină, poţi să explici evenimente istorice, comportamente sociale, politică şi multe altele.

Ce rol are un explainer video în comunicarea vizuală

Explainerele au apărut din nevoia de a capta atenţia oamenilor, oameni tot mai distraşi şi mai puţin concentraţi pe un lucru o perioadă mai lungă de timp.

Din păcate noi am creat tehnologia dar în acelaşi timp ne şi distruge limitându-ne capacităţile de a citi, de a înţelege şi de a avea răbdare; trei capacităţi esenţiale.

Există numeroase statistici care arată că oamenii învaţă mai uşor prin imagini acompaniate de text. De aici a apărut şi nevoia companiilor de a-şi explica serviciile într-un mod mai creativ.

Un explainer video are rolul de a transforma explicaţiile stufoase, greu de ‘digerat’ în forme maleabile, simplificate, pe înţelesul tuturor.

Rolul lor este de a elimina tot vocabularul tehnic specific fiecărui domeniu, rescriind aceleaşi idei în propoziţii simple.

Mai mult de atât, un explainer video plasat pe home page are rol şi de agent de vânzări.

Este modalitatea perfectă de a spune mereu acelaşi pitch, scris fără greşeală, şi de a converti vizitatorii în cumpărători.  

Interesant este că explainerele video încă nu sunt asociate cu una dintre uneltele de vânzări ale marketerilor, iar oamenii nu sunt atât de iritaţi de ele aşa cum sunt cu alte forme de marketing.

Ce tipuri de explainer video există

Când vine vorba despre ce tip de explainer video doreşti pentru afacerea ta, trebuie să ştii că ai două categorii mari şi late din care să alegi:

 

Live Action Explainer Videos

Se aseamănă foarte mult cu reclamele obişnuite de la televizor şi sunt acele video-uri unde se folosesc actori, scenarii, camere video şi lumini scumpe.

Diferenţa dintre reclamele obişnuite şi ele este că pot varia ca lungime, nu sunt restrictionaţi de timpii de difuzare impuşi de televiziunile prin cablu şi sunt create cu scopul de a explica mai în detaliu cum funcţionează o afacere.

Din păcate sunt foarte scumpe de produs. Ai nevoie de actori foarte carismatici şi memorabili şi este foarte dificil să faci modificări ulterioare în cazul în care firma ta dezvoltă un nou feature sau ceva s-a schimbat la funcţionalitatea serviciului.

Partea bună este că poţi introduce umorul de calitate mult mai uşor decât prin ilustraţii grafice, poţi introduce personalitate serviciului promovat şi poţi introduce multe gesturi non-verbale care să accentueze o idee.

 

Animated Explainer Videos

Acest tip de video a explodat în urmă cu vreo 7-8 ani în America, iar de atunci a continuat să fie din ce în ce mai popular, până în ziua de azi unde este crucial să arăţi cum funcţionează afacerea ta printr-o animaţie.

Ne mutăm de data aceasta în mediul digital, unde există probabil zeci de stiluri de Animated Explainers, însă toate au în comun câteva elemente cheie. Astfel eu le împart în 3 categorii:

Whiteboards – Motion Graphics – Character Animations

 

Whiteboard Videos este una dintre cele mai eficiente metode de a explica tot ce îţi trece prin cap: produse, servicii, cărţi, noţiuni de medicină, noţiuni tehnice, etc. şi te poţi folosi de acest stil de video în general pentru a educa.

Ca stil de grafică nu este atât de atractiv, însă ceea ce-l face pe privitor să rămână câteva minute atent este informaţia prezentată.

Deşi acest stil de video nu mai este atât de popular în prezent, acesta rămâne încă în picioare prin puterea şi prin simplitatea de a reda noţiuni complexe prin desene simpliste.

Exemplu:

 

Motion Graphics este denumirea purtată de acele reclame sau prezentări video care se folosesc de simboluri, iconiţe, săgeţi, grafice, etc. pentru a explica cum funcţionează un serviciu.

Este recomandat pentru a arăta cum funcţionează aplicaţii software, concepte tehnice, concepte financiare, în general pentru a explica servicii unde nu este neapărat nevoie de a transmite emoţii şi sentimente.

Exemplu: 

 

 

Cartoon Animation este preferatul meu dintre toate tipurile de animaţii video, asta pentru că înglobează atât motion graphics dar şi animaţie de personaje, poţi explica absolut orice prin acest stil de animaţie, transmiţi sentimente prin prisma personajelor şi poţi adăuga umor.

De altfel, este probabil cel mai popular tip de explainer video la nivel global.

Exemplu:

 

Cum alegi ce tip de explainer video este potrivit pentru afacerea ta

 

Primul factor care influenţează ce tip de explainer video să alegi (live action vs animated) este să înţelegi care este audienţa căreia i te adresezi.

Dacă ai un business destinat copiilor, adolescenţilor sau persoanelor până în 40 de ani, poate Animated Explainer este o alegere bună.

Însă dacă audienţa ta este formată din persoane mai în vârstă, orientaţi spre business, nu vrei că animaţia să pară copilărească, astfel ar fi bine să te orientezi spre Live Action Explainer.

 

Al doilea factor este, desigur, bugetul.

Dacă te decizi pentru un Live Action Explainer trebuie să iei în calcul că imaginea contează foarte mult, iar imaginea de calitate provine din camere care costă peste 10.000 lei, lumini profesionale, locaţii şi actori buni.

De cealaltă parte, pentru un Animated Explainer Videos poţi să găseşti companii sau freelanceri care să se încadreze în orice buget.

Dar regula se păstrează, cu cât este mai ieftin cu atât sunt şanse să fie mai slab lucrat, customer service slab (să aştepţi cu săptămânile veşti despre proiect) sau să se folosească mult stock footage (ilustraţii sau chiar template-uri cumpărate de pe internet) şi video-ul tău să nu fie deloc unic.

 

Al treilea factor este tipul de produs pe care îl comercializezi.

Nu poţi explica cum funcţionează un Hover Board prin ilustraţii grafice. Trebuie să iei o cameră şi să începi să filmezi. Însă pentru servicii digitale este ideal de folosit animaţia.

 

Ce paşi trebuie să urmezi pentru a crea un explainer video

Pentru Animation Explainers există 5-6 paşi mari însă ordinea poate diferi de la agenţie la agenţie, de la freelancer la freelancer.

  1. Scopul video-ului

Există două scopuri pentru care ai vrea să faci un video: pentru a educa sau pentru a vinde.

Indiferent de scopul ales, trebuie să construieşti mesajul având în minte audienţa căreia i te adresezi.

Apoi trebuie să stabileşti în ce moduri vei folosi reclama după ce ea va fi creată.

Vrei să creezi campanii plătite pe Facebook sau Youtube? Vrei doar să plasezi video-ul pe Home Page? Video-ul este doar un segment care face parte dintr-o campanie lărgită, extinsă pe o durata mai lungă de timp?

 

  1.  Scrierea scriptului

Există o regulă de succes pentru a scrie o poveste şi care încă funcţionează.

Schema se numeşte problema-soluţie-call to action şi presupune să începi video-ul cu problema pe care serviciul sau produsul tău o rezolvă.

De exemplu dacă ai creat o aplicaţie care trimite automat reminder-uri sub formă de sms-uri celor care sunt programaţi ziua următoare la salon/service/doctor – trebuie să arăţi mai întâi câte ore ar fi pierdut prestatorul de servicii făcând asta manual, trimiţând mesaje la zeci de oameni zilnic.
Apoi soluţia o reprezintă produsul sau serviciul tău.

Continui prin a arata cum poate rezolva problema descrisă la pasul 1, după care expui nu mai mult de 3 caracteristici cheie (key features) ale lui.

Nu încerca să spui totul prin video, pentru a îndemna oamenii să citească mai multe pe site.

Ca un reminder, după ce expui cele mai importante beneficii mai încearcă să reaminteşti oamenilor cât de rău era înainte şi cât de bine este acum, după ce folosesc produsul tău.

Ceva de genul „Uită de orele pierdute pentru a trimite sms-uri individuale fiecărui client şi concentrează-te doar pe ceea ce ştii să faci mai bine.”

Pasul următor este Call to Action – îndemnul la acţiune.

Ce vrei ca oamenii să facă după ce vizionează reclama ta? Să intre pe site ca să descopere mai mult? Să descarce un free demo? Să cumpere produsul?

Cel mai important aspect este să vorbeşti pe limba audienţei tale, să eviţi cuvintele tehnice pe care ei nu le-ar cunoaşte, foloseşte limbajul direct, la persoana a 2-a şi absolut orice paragraf pe care îl scrii, scrie-l cu întrebarea asta în minte „De ce i-ar păsa cuiva de produsul meu?”.

Ca să îţi cumpere produsul, oamenii trebuie să fie convinşi, să simtă empatie cu problema expusă şi trebuie să-i faci să înţeleagă ce ar câştigă ei de pe urma produsului tău.

 

  1. Storyboard

Storyboard-ul reprezintă o planificare vizuală a fiecărei propoziţii din script.

Se foloseşte şi în filmele pe care le vedem la cinema, nu doar în animaţii.

Este folosit pentru a evita eventualele erori de producţie care pot apărea pe parcurs, pentru a economisi timpul de producţie.

Din prisma clientului, prin storyboard i se dă şansa să vadă cam în ce fel va arată video-ul când va fi gata.

El poate cere schimbări şi întotdeauna este mai uşor să schimbi ceva încă din faza de schiţă decât în faza de producţie.

 

  1. Voice Over

După ce storyboard-ul este aprobat de către client, următorul pas este să se înregistreze vocea.

Mulţi nu ştiu, însă vocea este cel mai important aspect dintr-o reclamă pentru că este responsabilă direct pentru calitatea pe care i-o atribuie produsului promovat.

Imaginea vizuală trece abia pe locul trei, după script.

Din fericire este mai uşor ca oricând să colaborezi cu voci talentate care pot înregistra în condiţii de studio, iar în anul 2017 nu ar mai trebui să ai o scuză pentru calitatea proastă a materialului auditiv.

 

  1. Animaţia

Abia acum, la punctul 5, după ce ne-am ocupat de storyboard şi voce putem începe lucrul la animaţie.

Am aşteptat atât pentru că animaţia se va crea în sincron cu vocea, conform schiţelor din storyboard.

O animaţie poate dura între 5 şi 20 de zile lucrătoare, în funcţie de stilul de video ales şi de complexitatea desenelor.

 

  1. Muzica şi efectele sonore

Ultimul pas este să adăugăm muzica şi efectele sonore care vor schimba complet look-ul video-ului.

Pentru muzică se poate alege una din miile de melodii de pe Audiojungle.net, iar efectele sonore le poţi crea chiar tu dacă ai o lavalieră semi-profesională şi un program de editare audio.

 

  1. Implementarea video-ului

Acesta este momentul în care, de regulă, o agenţie sau freelancerul îi înmânează video-ul finit clientului după care nu va mai auzi de el până data viitoare când va fi contactat pentru un nou video (dacă va fi o altă dată viitoare).

Însă dacă îi dai unui om o maşină pe care nu ştie să o conducă, nu va reuşi să o scoată din parcare.

La fel se întâmplă şi cu video-ul.

De cele mai multe ori ajunge pe Youtube şi pe Home Page, după care aşteaptă să crească vizualizările şi vânzările.

Însă treaba nu se petrece chiar aşa.

În acest moment trebuie să ne întoarcem la punctul 1 şi să punem în practică toate strategiile pe care le-am gândit împreună (agenţia împreună cu clientul) şi noi să ne asigurăm că video-ul este cât mai bine optimizat pentru reţelele de socializare: subtitrări, versiuni de 30 de secunde, a/b tests şi multe altele.

 

  1. Doamne ajută, vânzări!

Dacă treaba este făcută bine, vor apărea şi rezultatele. Fie mai multe vânzări, fie mai multe conversii, în funcţie de scopul ales.

 

Tips & tricks pentru crearea unui explainer video

 

Fă diferenţa între video-uri care educă şi video-uri care vând.

Video-urile educaţionale pot varia ca lungime între 2-3 minute şi sunt ideale de pus în Home Page.

Vizitatorii site-ului teoretic ajung acolo pentru că au căutat un termen pe Google care avea legătură cu serviciul oferit de tine.

Ei sunt dispuşi să îţi privească video-ul de 3 minute dacă le răspunde la o întrebare pe care ei o au.

În schimb, creează campanii de Social Media doar cu video-uri prin care vrei să vinzi, care sunt optimizate pentru social media.

Aş recomanda să nu depăşească 30 de secunde, asta pentru că oamenii nu erau interesaţi de produsul tău şi nici nu ştiu dacă au nevoie de el. Însă ţinând doar 30 de secunde, merită să arunce o privire.

 

Adaugă umor.

Două lucruri sunt foarte populare pe Facebook: umorul sau drama.

Cum nu ne dorim reclame dramatice, ne rămâne doar umorul.

Adaugă în explainer-ul tău umor, însă ai grijă să nu exagerezi. Nu vrem să cădem apoi în penibil.

 

Adaugă subtitles (CC Captions) fiecărui video pe care îl urci în online (indiferent de platformă).

 

Foloseşte Wistia pentru embed pe Home Page pentru a avea acces la statistici puternice referitoare la cei care ţi-au vizionat video-ul.

 

Foloseşte diferite Calls to Action, în funcţie de locul în care plasezi Explainerul.

Pentru Home Page poţi să spui „Obţine un free demo completând chestionarul de mai jos”, iar dedesubtul video-ului să plasezi un chestionar.

Pentru Youtube poţi spune „Intră pe www.site-ulmeu.ro şi completează chestionarul”.

 

Câteva exemple de explainer videos, mai jos. Enjoy!

Live Action Explainer Videos

 

Animated Explainer Videosrazvan-chituRăzvan Chițu, Designer & Motion Graphics Animator @s’UP Production
Mă numesc Răzvan Chițu și am o dambla: să îmi imaginez cum ar arăta textele pe care le citesc zilnic, în imagini video. Așa a luat viață pasiunea mea pentru Motion Graphics & Animation. Din 2009 produc Explainere Video pentru companii din toată lumea în cadrul s’UP Production.
În 2017 am decis să lansez pentru România site-ul 180Secunde.ro, unde ofer șansa companiilor să creeze Explainere Video punând accentul întâi pe educarea publicului lor și abia apoi pe vânzare.