În Tips & Tricks

Cele mai utile extensii în browserul Chrome

extensii-chrome

Pe lângă faptul că este cel mai popular și mai performant browser, Chrome pune la dispoziția utilizatorilor săi și o vastă colecție de extensii, permițând astfel adăugarea de noi funcționalități, care să ușureze navigarea pe web și să crească gradul de securitate în mediul online.

În acest articol, vor fi prezentate cele mai utile extensii în Chrome – multe dintre ele reprezentând unelte folositoare pentru orice utilizator care dorește să eficientizeze operațiile de bază și nu numai, făcute pe web.

Pe lângă acestea, o serie foarte mare de alte extensii sunt disponibile aici.

AdBlock Plus

Faptul că administratorii de site-uri pot obține venituri prin afișarea de publicitate este un aspect pozitiv, care stimulează dezvoltarea site-ului. Însă, foarte multe site-uri profită de acest lucru și afișează mult prea multă publicitate, făcându-i vizitatorului dificilă navigarea și citirea informațiilor conținute.

AdBlock Plus este o extensie care elimină anunțurile sponsorizate (reclamele) de pe paginile pe care le accesezi, astfel că, oricâtă publicitate apare în mod normal pe site, aceasta va fi eliminată automat, cel puțin pentru principalele canale de distribuție a anunțurilor din online.

Extensia permite și adăugarea de excepții, permițând totuși afișarea de reclame pe site-urile pe care le apreciezi sau/și pe care nu există reclamă abuzivă, susținând în acest mod ulterioara dezvoltare a site-ului în cauză.

The Great Suspender

Accesarea paginilor web necesită din ce în ce mai multe resurse de sistem, pentru că acestea sunt din ce în ce mai încărcate cu elemente interactive.

În plus, se pot deschide cu ușurință multiple pagini web, prin intermediul filelor. Rezultatul? Browserul devine un program cu necesități extinse de resurse hardware.

The Great Suspender permite eficientizarea resurselor consumate de către browser prin suspendarea tab-urilor în cazul în care acestea nu sunt accesate o anumită perioadă.

Efectul folosirii acestei extensii este scăderea consumului de resurse de procesare și de memorie RAM, ceea ce face ca sistemul să funcționeze mai rapid pentru executarea celorlalte programe și sarcini care sunt executate pe calculator.

HTTPS Oriunde

Numărul de site-uri care folosesc conexiuni criptate este în creștere, iar acest lucru se traduce printr-un grad mărit de securitate în online.

Există însă multe site-uri care nu efectuează automat redirecționarea către conexiunea sigură (prin HTTPS), dacă site-ul a fost accesat prin conexiunea nesigură(prin HTTP).

HTTPS Oriunde are rolul de a face automat redirecționarea unei pagini web de pe conexiunea necriptată pe cea criptată, în cazul în care site-ul oferă o astfel de conexiune.

În acest mod, se poate elimina o mulțime de amenințări din online, de exemplu furtul de date personale sau de logare transmise prin rețeaua de internet.

LastPass

Securitatea din online depinde într-o măsură substanțială de cât de complexe sunt parolele folosite la accesarea conturile de pe diferite site-uri.

Pentru că numărul de conturi din online este foarte mare, folosirea unei parole pentru toate conturile reprezintă un factor de risc, pentru că deconspirarea unui cont duce la deconspirarea tuturor conturilor.

LastPass elimină această vulnerabilitate, permițând crearea de parole unice și puternice pentru toate conturile din online, acestea putând fi generate și automat. Singura parolă pe care trebuie să o reții este aceea de acces la lista cu conturi și parole salvate.

În plus, utilizatorul nu va mai trebui să completeze parolele în formularul de logare, acestea vor fi completate automat după ce au fost selectate din LastPass.

Evernote Web Clipper

Internetul este abundent în resurse care te-ar putea interesa, pe care le poți accesa oricând dorești, de pe dispozitive variate. Cu cât există mai multe resurse care prezintă interes, cu atât timpul pe care îl poți aloca fiecăreia devine din ce în ce mai scurt.

Este utilă deci o modalitate de gestiune eficientă a resurselor web (pagini web, imagini, documente online ș.a.), ceea ce presupune ca unele dintre acestea să fie lăsate spre a fi consultate ulterior.

Evernote Web Clipper permite salvarea de pagini, imagini, link-uri sau alte resurse de pe web într-un centru personal care poate fi sincronizat pe toate dispozitivele conectate: calculator, telefon, tabletă ș.a.

Extensia îți va permite să marchezi resurse pe care să le revezi mai târziu într-un mod mult mai eficient decât bookmark-urile.

StayFocused

Web-ul poate fi folosit într-o multitudine de activități, una dintre ele fiind în scop recreativ/personal. Rețelele sociale (Facebook, Twitter, Google Plus) dar și alte tipuri de platforme sociale (Youtube, 9gag etc.) sunt cele mai populare resurse care ne pot ademeni și deconcentra.

StayFocused permite gestiunea site-urilor care îți pot ocupa o mare parte din timp și care duc la scăderea fluxului de lucru (workflow): prin restricționarea accesului la anumite pagini web odată cu depășirea unui anumit prag de timp.

Se va face deci posibilă petrecerea timpului într-un mod cât mai productiv, eliminând eventualele distracții care pot apărea.

Readability

Conținutul din online este înconjurat de o mulțime de elemente – meniuri, anunțuri publicitare, butoane de acțiuni pentru rețelele sociale ș.a., care pot îngreuna citirea conținutului principal al paginii.

În plus, pot exista combinații de culori sau fonturi care la rândul lor îngreunează citirea.

Readability va elimina zonele care înconjoară conținutul principal.

De asemenea, va folosi un font, culoare de text și culoare de fundal care să fie agreabile vizual și care împreună duc la mărirea gradului de ușurință cu care conținutul paginii poate fi citit.

Chiar mai mult decât atât, permite setarea propriei configurații ale acestor caracteristici și amânarea citirii unor pagini pe mai târziu.

Session Buddy

Pe lângă salvarea de bookmark-uri, se mai poate dori și salvarea de sesiuni de navigare în browser, adică un grup de pagini web deschise în cadrul mai multor file, într-o anumită ordine.

Avantajul unei sesiuni este că toate paginile necesare desfășurării unei activități în browser vor fi deschise simultan, nemaifiind nevoie de deschiderea individuală a fiecăreia.

Session Buddy permite salvarea locală de sesiuni de navigare, punând la dispoziția utilizatorului posibilitatea restabiliri lor ulterioare.

Sesiunile salvate pot fi grupate după topică, ceea ce permite găsirea rapidă a unei anumite sesiuni ce corespunde unei anumite activități; în plus, sesiunile din tab-uri pot fi chiar exportate în formate caracteristice mai multor tipuri de documente.

Unlimited Free VPN – Hola

Unlimited Free VPN – Hola este o extensie care permite folosirea gratuită a unui VPN (Virtual Private Network) cu o conexiune rapidă la internet.

Tot traficul realizat prin folosirea acestui VPN va fi efectuat de pe un calculator aflat la distanță, astfel că identitatea persoanei va fi protejată, iar materialele care nu sunt accesibile într-o anumită regiune vor deveni accesibile prin intermediul VPN-ului.

Feedly Mini

Frecvența cu care este adăugat conținut nou în online poate varia de la caz la caz și, cum există un număr foarte mare de site-uri de care un utilizator poate fi interesat, este dificil de urmărit noutățile care apar pe acestea, într-un timp facil.

Feedly Mini este o extensie ce permite detectarea de conținut nou pe paginile adăugate în cont. De fiecare dată când apare ceva nou pe site-urile pe care le urmărești, vei fi notificat cu privire la acest lucru.

În plus, furnizează și o serie de alte funcții utile, de exemplu de salvare a unor pagini pentru citirea lor ulterioară, de adăugare de elemente în contul Evernote, de distribuire a paginilor pe rețelele sociale sau de trimitere a acestora prin e-mail.

Gmail Offline

Gmail este cel mai popular serviciu de e-mail gratuit, pe baza acestuia obținându-se acces la aproape toate serviciile puse la dispoziție online de Google.

În cazul în care nu este posibilă conectarea la internet, nu se va putea vedea lista cu e-mailurile deja citite și conținutul acestora – însă acest lucru se poate schimba.

Gmail Offline este o extensie care permite salvarea locală (offline) a e-mailurilor, ceea ce înseamnă că acestea vor putea fi vizualizate chiar și fără o conexiune la internet – operație care poate fi extrem de folositoare în unele cazuri.

În plus, se pot compune mesaje de e-mail care să fie trimise automat atunci când se detectează o conexiune la internet.

Lazarus: Form Recovery

În timpul completării unui formular online se poate întâmpla ca browser-ul să se blocheze, rezultând în închiderea tab-ului ce conține pagina cu formularul de completat, respectiv ca Windows-ul să se blocheze sau să se închidă neașteptat; ca utilizatorul să dea clic din greșeală pe butonul de ieșire etc.

În toate aceste cazuri, conținutul completat în formular se va pierde, ceea ce poate fi un lucru destul de frustrant.

Extensia Lazarus: Form Recovery are rolul de a salva local datele introduse în formulare și a le restabili în cazul în care, din variate motive, formularul nu a fost trimis încă online sau trimiterea a eșuat datorită problemelor de conectivitate la internet (eventual din alte cauze).

Chrome Remote Desktop

Controlarea de la distanță a altor calculatoare este o practică din ce în ce mai frecventă, de exemplu poți accesa fișiere de pe calculatorul personal de acasă sau folosi conexiunea acestuia la internet.

Există o mulțime de programe care permit controlul la distanță, există însă și o extensie care poate face același lucru, într-un mod mult mai practic în unele situații.

Chrome Remote Desktop permite conectarea la un calculator, smartphone sau tabletă doar prin intermediul browserului. Modalitățile de control la distanță sunt cele de baza pentru această categorie de software: accesul la programe, la fișiere și la funcțiile generale ale dispozitivului.

 

Todoist: To-Do list and Task Manager

Dacă în trecut o persoană era nevoită să scrie toate sarcinile de făcut într-un carnețel, în prezent acestă activitate se poate face direct pe calculator.

Dacă lista cu sarcini de făcut (to do list) are de-a face mai mult cu navigarea pe web, atunci ar fi mult mai avantajos dacă s-ar folosi o extensie care să ofere această funcționalitate decât un program care să ruleze pe calculator.

Todoist: To-Do list and Task Manager este o extensie ce vine în sprijinul organizării activităților de făcut direct din browser, de pe multiple dispozitive.

Aceasta pune la dispoziția utilizatorului funcții de ierarhizare a sarcinilor, de clasificare a acestora pe culori, de repartizare a activităților altor persoane, de notificare privitor la sarcinile majore care trebuiesc făcute în viitorul apropiat.

Google Traducere

Uzual, traducerea online prin Google Translate dintr-o limbă în alta a unei pagini web se face fie manual, prin accesarea site-ului și adăugarea resursei care să fie tradusă, fie automat, prin aplicarea setării din browser de traducere a conținutului scris în alte limbi decât cea prestabilită.

Deseori însă, este dezirabilă traducerea cu cât mai puțin efort a unei pagini sau, mai bine, a unei porțiuni de text.

Google Traducere permite traducerea într-o altă limbă, nu doar a întregului conținut de pe o pagină web, dar și a unor porțiuni selectate – situație în care traducerea va fi afișată în aceeași pagină. Rezultatul? Traducerea va fi realizată cu mai puțin efort din partea utilizatorului, care nu va trebui decât să apese pe butonul asociat extensiei.

***

Toate aceste extensii, plus multe altele, te vor ajuta să-ți creezi un mediu cât mai propice pentru a efectua numeroasele activități care pot fi făcute online. Cum extensiile prezentate sunt printre cele mai populare, o mare parte dintre ele sunt disponibile și pe alte browsere, în special pe Firefox și Opera.