În Tips & Tricks

Crearea de animații în CSS: unelte și tutoriale utile

animații css

Deși direcția în care se îndreaptă interfețele site-urilor este ca totul să fie cât mai simplu, uneori utilizarea unei animații bine gândite, aplicate unui element important, poate îmbunătăți experiența utilizatorilor. Realizarea de animații în CSS poate fi o soluție facilă și la îndemână pentru a amplifica impactul unui mesaj, pentru a atrage atenția asupra unui proces în derulare sau pur și simplu pentru efect artistic.

Puteți crea animații în CSS cu ajutorul unor unelte dedicate sau prin scrierea codului, de la zero. Prima variantă este indicată programatorilor mai puțin experimentați, în vreme ce a doua variantă este mai potrivită pentru cei care au un anumit nivel de cunoștințe în domeniu.

În articolul de astăzi, noi o să vă dăm câteva soluții pentru fiecare categorie, astfel ca voi să le puteți alege pe cele care vi se potrivesc cel mai bine.

Unelte pentru realizarea de animații în CSS

Majoritatea uneltelor din lista de mai jos vă permit să alegeți tipul de animație dorit dintr-o listă sau să îi personalizați voi coordonatele grafice, generând codul CSS corespunzător, pe care îl puteți descărca și copia ulterior. Așa cum probabil intuiți, variantele de animații pe care le pun la dispoziție aceste unelte sunt destul de limitate, fiind disponibile cele mai comune dintre acestea.

Animate.CSS

animate-css

După cum spuneam mai devreme, Animate.CSS vă pune la dispoziție o listă de animații, grupate pe categorii, din care vi le puteți selecta pe cele de care aveți nevoie. Pentru a folosi codul aferent animațiilor, este suficient să copiați stylesheet-ul în head-ul documentului și să adăugați clasa animated, împreună cu numele animației selectate, elementului dorit.

Totodată, puteți edita anumite specificații ale animației, precum durata și frecvența acesteia. Mai multe detalii despre modul de utilizare a acestei unelte găsiți aici.

CSS Animate

css-animate

CSS Animate face parte din categoria uneltelor care nu oferă animații pre-fabricate, ci instrumentele necesare pentru a crea voi propria animație. Puteți realiza atât animații simple, cât și unele mai complexe, cu efecte diferite în fiecare keyframe. De asemenea, puteți stabili chiar din setările aplicației durata animației și numărul de repetiții, dacă este cazul.

După fiecare specificație adusă animației, codul CSS este generat în mod automat și puteți să îl copiați din fereastra dedicată.

CSS3 Animation Cheat Sheet

css3 animation cheat sheet

Foarte asemănătoare cu prima unealta prezentată, CSS3 Animation Cheat Sheet este la fe de ușor de folosit, dar are variante mai puține de animații dintre care puteți alege. Dar dacă aveți cunoștințe de jQuery, puteți să adăugați opțiuni suplimentare acestor animații, precum activarea la scroll, click etc.

Stylie

stylie

La fel ca CSS Animate, Stylie vă pune la dispoziție elementele de care aveți nevoie pentru a vă crea voi animația. Prin câteva mișcări ale mouse-ului, puteți defini mișcările pe care vreți să le realizeze un anumit obiect, având posibilitatea de a adăuga keyframe-uri multiple, fiecare cu specificațiile sale.

Funcția de previzualizare este disponibilă la fiecare modificare adusă, astfel că veți putea vedea în timp real cum se modifică animația creată. Un cod CSS va fi generat în mod automat, care poate fi editat ulterior, după preferințe.

Tutoriale pentru realizarea de animații în CSS

După cum spuneam în introducerea acestui articol, există și varianta de a construi animațiile de la zero. Iată câteva tutoriale pe care poate că o să le găsiți utile în acest sens:

  • Noțiuni fundamentale despre realizarea animațiilor în CSS:
  1. Using CSS Animations;
  2. All about CSS Animations;
  3. Making things move with CSS Animations.
  • Tutoriale despre realizarea unor animații specifice:
  1. CSS3 Bounce Effect;
  2. Creating Advanced „Marquee” With CSS3 Animation;
  3. CSS3 Animation Tutorials Using “scale()”, “translate()”, “rotate()”, “skew()”.

***

Câteva informații despre animațiile realizate în CSS găsiți și în articolul „Introducere în CSS3 – Proprietăți”. Iar dacă știți și alte unelte utile în realizarea de animații, ne-am bucura dacă ne-ați ajuta să completăm această listă.