În Tips & Tricks

Cum e frumos să arate o pagină de Facebook?

01

Dacă acum doi, trei ani nu era atât de clară treaba cu paginile, din momentul în care Facebook s-a prins că oamenii, respectiv companiile, sunt dispuse să dea bani pentru like-uri, lucrurile s-au schimbat puțin.

Mă refer la faptul că se fac diverse push-uri din partea Facebook prin care acesta încearcă să se asigure că toate paginile se conformează unui standard. De aceea, chiar dacă în momentul creării unei pagini nu ai menționat adresa pentru un Local Business, o adresă web pentru un produs, o categorie potrivită pentru obiectul căruia îi era destinată pagina, din când în când Facebook vine și te mai întreabă câte una, alta despre pagină.

De exemplu: „Nu ți se pare o idee bună să precizezi și o adresă dacă tot ai o afacere locală?” sau „Ești sigur că pagina asta este creată pentru o afacere și nu pentru pisica ta?”.

Ceea ce este foarte OK și arată măsura în care acest tool numit pagină de Facebook a luat amploare.

Chiar dacă Facebook are grijă ca informațiile de pe o pagină să fie standardizate, nu poate controla și nu face asta când se referă la modul în care trebuie să arate pagina respectivă. Facebook limitează pe alocuri „creativitatea” utilizatorilor atunci când vine vorba de personalizarea paginilor și profilelor. Aici intervin, însă, tab-urile extra… Cum poate arăta, deci, o „customizare” de 520 pixeli, (o mică limitare de la Facebook pentru lățimea tab-urilor).

Cu unele dintre tool-uri, respectiv tab-uri, sunt de acord, însă cu altele nu sunt. Voi lista câteva din ambele categorii, dar nu voi insista în niciunul din cazuri pe partea tehnică (pentru că mă depășește și nu e domeniul meu).

Componentele unei pagini

Basic Tabs

Ziceam că tab-ul de Info este destul de bine pus la punct datorită „reminderelor” Facebook-ului. Ar mai fi şi altele:

 • Links – este binevenit atunci când se pune mult conținut pe o pagină deoarece ușurează accesul la acesta;
 • Photos – este „tab-ul vedetă”. Toată lumea vrea să posteze poze, aşadar este de nelipsit;
 • Videos – e bine să existe dacă se doreşte conţinut video pe pagină;
 • Events – este de nelipsit pentru local businesses, artiștii și orice brand se implică în divertismentul fanilor. Nu e de abuzat, însă, cu invitații care cer like. Sună absurd, dar am primit invitații dintre cele mai ciudate;
 • Notes – utile dacă sunt de făcut notițe publice. Totuși, dat fiind aspectul minimalist pentru anunțuri, aș recomanda mai degrabă folosirea unui tab special;
 • Questions – sunt cel mai nou trend pe Facebook. E smart să pui întrebări smart și să lași „likerii” să le dea mai departe;
 • Discussions – este un loc în care conversațiile se poartă altfel decât pe wall, pe topic-uri asemeni forumurilor. Pentru cei care au fost „forumiști activi”, poate fi mai la îndemână să discute organizat pe tematici, să regăsească tematici mai vechi etc.

Dacă vreuna dintre acestea lipsește, poate fi găsită foarte ușor mergând la meniul Apps din Edit Page (odată ce ne aflăm pe o pagină unde avem drepturi de administrare, desigur).

Welcome page

Pentru creare de Welcome Page / Welcome Tab există probabil cele mai multe aplicații. Întâmplarea face ca eu să consider acest tab și cel mai binevenit pe o pagină Facebook. Când ajung prima dată pe o pagină, e bine ca dacă brandul respectiv are ceva să-mi zică, să o facă aici. Ceva despre el, ceva despre conținutul paginii respective, ceva despre unde altundeva îi mai pot găsi conținutul sau ce are să-mi ofere. În niciun caz, însă, nu vreau să-mi zică să-i dau like și atât. Sau mai rău, să dau like pentru a participa la vreo promoție. În momentul în care am văzut așa ceva pe un welcome page, am plecat în alte zări. Dacă asta este tot ce are un brand să-mi zică la prima noastră întâlnire pe Facebook, ar face mai bine să nu-mi zică. A se înțelege, deci, că sunt de acord cu utilizarea acestui tab atunci când chiar se folosește pentru a comunica ceva.

Tab pentru promoții/concursuri

Dacă e să se facă promoții, să se vadă! Dacă e să fie concursuri, să ajung ușor la reguli și să pot participa instant. Dar să fie ca la carte.

Tab pentru aplicații (dezvoltate de acel brand și deci conectate cu pagina acestuia)

Da, e foarte normal ca aplicațiile personale, dezvoltate și conectate paginii de brand să se regăsească distinctiv între tab-uri. Ce să facă însă un brand foarte proactiv care de-a lungul timpului a făcut zeci de aplicații? Să le țină pentru portofoliu? Eu votez cu nu, deoarece cel mai important pentru brand ar trebui să fie scoaterea în evidență a campaniei curente, nu să-și prezinte diversele realizări.

Causes

Am observat un trend de a face pagini pentru cauze și cauze pentru pagini, folosind aplicația Causes.
Eu, personal, m-am ținut deoparte de această aplicație. E OK să fie folosită acolo unde este cazul, când chiar vorbim de o cauză ce poate și merită să fie susținută prin toate căile. Dar de câte ori este vorba de așa ceva? În final, cauzele acestea ar trebui să fie ale oamenilor și nu ale unor pagini, nu de brand.

Tab de recomandare

Un tab în care să-ți încurajezi „likerii” să le zică și prietenilor să-ți dea like. Nu-i aşa că este primul lucru pe care-l căutați pe o pagină de Facebook? Not.

Tab cu informații/reguli

Uneori este nevoie și de reguli de bună purtare. Fie că vorbim de netiquette sau de diverse disclaimere pe care brandul respectiv simte că este necesar să le facă, e bine să le posteze într-un loc special. E chiar de preferat să o facă așa, decât să le piardă printre notițe.

Tab cu goodies

Bunătăți!!! Da, vrem! Dacă brandul oferă utilizatorilor ceva, se poate împrieteni mai bine cu aceștia. Goodies pot fi wallpapere, badge-uri, aplicații, joculețe, linkuri sau un store cu tricouri, căni și alte elemente branduite. Ideea este să se știe că din zona aceea se pot obține „lucruri mișto”.

Quizzuri

De multe ori, dacă mă regăsesc pe pagina unui serial tv, artist sau brand cu vechime, dau inevitabil și peste întrebări tip trivia, respectiv quizzuri referitoare la acel brand. În cazurile anterior menționate, un tab special pentru acestea nu strică.

Polls / Questions

Acum avem Questions și, prin urmare, clasicele Polls pierd teren. Questions au deja tab-ul lor, trebuie doar adăugat în cazul în care lipsește. Dacă administratorul unei pagini vrea să facă cercetări mai personalizate, poate apela la Polls.

*Notă: Atunci când „embed-uiți” conținut de pe o altă pagină într-un tab, nu uitați de limitarea de lățime (cei 520 pixeli blestemați!). Arată foarte urât când se vede doar un sfert din conținutul unui site sau unei resurse. Serios!

Câteva aplicații de testat

 • Facebook TabSite – Liber la tab-uri! Și gratis; :)
 • Thrusocial  – E pe bani, dar cică merită. Plus că se poate testa și gratis;
 • Pagemodo – Foarte lăudat de TechCrunch. Nu am apucat să-l testez, dar oamenii de acolo știu de obicei ce vorbesc;
 • Tradable Bits – E minimalist, dar te ajută să dai un welcome colorat. Se bazează pe imagini;
 • FancyFanPages – Oferă posibilitatea customizării rapide și ușoare;
 • Faceitpages – Să vă uitați neapărat la logo. :)

Prea multe tab-uri?

Nu toate tab-urile sunt necesare pentru toate tipurile de pagini. Acestea trebuie adaptate în funcție de măsura în care se potrivesc brandului și mesajului ce se vrea a fi comunicat pe pagina de Facebook. În plus, o pagină prea încărcată, cu prea multe tab-uri, îşi pierde focusul și like-ul devine nul dacă nu e urmat de acțiunea la care se aștepta geniul de marketing din spatele acesteia.
Cum am mai zis, este important să iasă în evidență exact ceea ce e de actualitate în momentul respectiv, relevant pentru brand și pentru urmăritorii acestuia. Nu are niciun sens să se umple sidebar-ul cu tab-uri cărora le-a expirat perioada de valabilitate.

Mai era ceva!?

Ah, să nu uităm de poze! Avem pe de-o parte poza de profil. Poate fi micuță sau poate fi… lungă. Din nou, lățimea este  mai limitată (180x540px). Dacă sunt promoții, concursuri sau alte evenimente speciale, acestea pot fi scoase în evidență cu ajutorul unei imagini de profil relevante.
Apoi, mai sunt pozele ce au apărut odată cu noul layout de pagini, photo strip-ul din headerul paginii. Din păcate, acelea nu sunt fixe și deci, nu se poate construi ca și la profile o imagine care să le integreze. Dar, tot e bine ca acolo să apară imaginile cele mai recente și mai relevante. Grijă mare, deoarece aici apar și pozele în care a fost „tăguită” pagina (pentru că da, și aceasta poate fi „tăguită” în poze).

Keep it fabulous! :)

[Actualizare la 1 martie 2013:
Facebook a introdus:

 1. Timeline pentru companii – un nou mod de a aranja informațiile în pagină;
 2. Admin Role – mai multe tipuri de administrator pe o pagină de brand;
 3. Programarea mesajelor – conținutul unei pagini poate fi programat pentru a fi publicat în momentele setate de administratori;
 4. Graph Search într-un program beta limitat – o funcție de căutare în conținutul profilului prietenilor sau al fanilor unei companii.]