În Tips & Tricks

Cum poţi folosi Adobe XD în proiectele de design?

adobe-xd

Atunci când lucrezi într-o agenție creativă, unde ideile se nasc mereu și zboară de colo-colo, e important să ai pe cineva care organizează, ușurează și accelerează fluxul de muncă.

Ca în orice altă profesie, instrumentele potrivite ajută și simplifică procesul de lucru. La Hueman, cel care ne ajută să transformăm ideile în imagini și prototipuri funcționale este Adobe XD.

 

Cei care îl folosesc știu deja cât de mult vă ușurează munca, deși este
la început de drum. Pentru ceilalți, vom prezenta avantajele și
beneficiile lui.

Ce este Adobe XD

Potrivit celor de la Behance, proiectele de interaction design au crescut cu 52% în anul 2015, un context favorabil pentru lansarea Adobe XD.

Cunoscut inițial ca „Project Comet”, Adobe XD este aplicația pentru desktop construită pentru a răspunde nevoilor tot mai complexe ale designerilor UX.

Rapid, ușor de folosit și practic, este unul dintre cele mai utile instrumente ale agenției. Mai exact, acesta integrează funcțiile de design și creare rapidă de prototipuri, wireframes și proiecte interactive.

01

Ce face Adobe XD

1. Creează prototipuri

Adobe XD este instumentul care te însoțește pe tot parcursul procesului de creație: încă de la idee și până la punerea ei în practică.

Apoi, după ce designul site-ului sau al aplicației este pregătit, poți crea, cu ajutorul unui singur buton, un link pe care să-l partajezi echipei sau clientului.

În felul acesta, dacă mai sunt necesare modificări, vor fi mult mai simplu de realizat.
02

 

2. Smart guides – simplu și eficient

Una dintre cele mai comune sarcini devine automatizată: orice element de design este mult mai simplu de multiplicat, fie că vorbim despre o imagine, o galerie de imagini sau un text lung.

Tot ce trebuie să faci este să apeși butonul „Repeat Grid”. Dacă ai mai lucrat până acum cu smart guides, vei îndrăgi modul în care Adobe XD le utilizează.

Fiind un instrument extrem de intuitiv, îți permite să modifici chiar și distanța dintre aceste elemente.
03

3. Intuiește cu rapiditate
Adobe XD pare că citește gânduri. Nu o face, de fapt, însă e conceput în
așa fel încât să poată răspunde nevoilor celor care îl folosesc.

Astfel, acesta intuiește cu rapiditate ceea ce îți dorești, îți oferă mereu repere și cele mai bune sugestii legate de locul unde ar trebui să așezi un anumit obiect, de exemplu.

04

4. Util pentru proiectele mari
În orice proiect de dimensiuni mari, ne lovim de complexitatea acestora. Din nou, Adobe XD salvează situația, datorită artboard-urilor multiple. Cu ajutorul acestora, întregul proces de realizare a unui site sau a unei aplicații devine mult mai simplu. Cum anume?

 

Creează artboard-uri pentru diferite rezoluții – desktop, tabletă sau
telefon – pe care le poți modifica atât împreună, cât și separat, schimbând elementele.
05


Beneficii

1. Compatibilitate

Adobe XD este disponibil atât pentru Mac, cât și pentru Windows 10. Da,
oricine poate utiliza acest software și se poate bucura de aceeași
performanță, pentru că Adobe a ales să nu restricționeze în vreun fel accesul la XD.

Cu toate că versiunea pentru Windows a apărut puțin mai târziu, reprezentanții Adobe spun că acest lucru s-a datorat dorinței de a perfecționa, pe cât posibil, și această versiune.

2. Integrativ

Creează, partajează, primește feedback. Cam acesta ar fi procesul standard de creație. Înainte, aveai nevoie de mai multe instrumente pentru a realiza acest întreg proces, însă Adobe XD le integrează pe toate.

3. Intuitiv

Un foarte mare atu îl reprezintă exact acest aspect. În mare parte pentru că reduce timpul de muncă pe care l-ai dedica multiplicării elementelor din designul tău sau creării prototipurilor.

4. Rapid

Visul celor de la Adobe a fost să creeze un program care să permită
realizarea designului cu viteza gândului. Deși părea greu de imaginat ca acest lucru să devină realitate, se pare că le-a cam reușit.

Adobe XD se mișcă cu rapiditate, indiferent de sarcinile pe care le are de îndeplinit.

06

Trebuie să recunoaștem, Adobe XD mai are lucruri care pot fi îmbunătățite, dar vestea bună este că cei de la Adobe sunt deschiși la sugestiile designerilor din întreaga lume. Cu toate că nu este o aplicație completă, este una de mare perspectivă.

Deși, momentan, atuurile sale sunt destul de limitate față de alte instrumente de acest gen, un avantaj major al Adobe XD îl reprezintă faptul că face parte din marea familie Adobe, așadar se integrează mult mai ușor cu celelalte soft-uri des folosite în domeniu (Photoshop, Illustrator).

***

Cert este că Adobe XD contribuie la eficiența muncii în echipa noastră.
Facilitează procesul de creație începând de la nașterea ideii, continuând cu modificările foarte simple pe care le poți realiza fără a fi nevoie să rearanjezi toate elementele din designul tău, până la rezultatul final.

Flavius Veliciu, Art Director & Partener @Hueman
Pasionat de branding și călătorii, Flavius are 10 ani de experiență în design. flavius-veliciu