În Tips & Tricks

Cum poţi folosi Optimizely în A/B testing

ab-test

Optimizarea unui website/a unei aplicaţii joacă un rol crucial în a îmbunătăţi experienţa utilizatorului. Probabil că odată ce am menţionat “optimizarea website-ului” gândul te-a dus către SEO, dar pe lângă acesta, există multiple moduri de optimizare, iar subiectul de discuţie în acest articol îl constituie A/B testing-ul.

Pe scurt, A/B testing presupune compararea a două versiuni ale unui website pentru a analiza care este cea mai eficientă pentru atingerea target-ului stabilit.

De exemplu, eşti un ONG în mijlocul unei campanii de donaţii pentru un adăpost de animale şi vrei să vezi care dintre următoarele variante îi determină pe vizitatori să facă o donaţie:

  Varianta A care include o fotografie cu animalele, urmată de un buton “call to action” cu donează

  Varianta B care include doar text şi un buton “call to action” de o dimensiune mai mare

A/B testing este o metodă eficientă de a descoperi slăbiciunile în interacţiunea vizitatorului cu pagina web şi de a aloca resurse pentru a maximiza randamentul investiţei (ROI).

Când poţi folosi A/B Testing?

Unii specialişti nu recomandă folosirea acestui tip de optimizare atunci când website-ul este în stadiul incipient, pentru că nu prea vei avea ce analiza, având în vedere traficul destul de limitat.

Sfatul este să aştepţi până vei aduna mai mulţi vizitatori.

A/B Testing poate fi benefic atunci când eşti dezamăgit de rezultatele recente, ca de exemplu o rată foarte joasă de conversie.

Testarea te poate ajuta să înţelegi unde greşeşti şi să încerci mai multe variante pentru a descoperi ce merge mai bine.

De asemenea, poate fi folosită pentru a ajusta paginile în aşa fel încât să oferi o experienţă personalizată anumitor vizitatori sau segmente de piaţă.

ab-test1

Cum încep?

Sunt diverse companii ce oferă servicii de A/B Testing şi analiză a rezultatelor, printre care se numară şi: Optimizely, Unbounce, Monetate, Visual Website Optimizer, AB Tasty, Zarget, Kissmetrics şi Google Content Experiments (pe care îl poţi accesa în Google Analytics).

Optimizely este cel mai mare furnizor de servicii A/B Testing, cu peste 6000 clienţi în toată lumea.

Avantajele competitive ale Optimizely includ:

  • o interfaţă user-friendly
  • uşurinţa utilizării
  • acurateţea rezultatelor din testări
  • trial de 30 zile pe care îl poţi folosi pentru a te familiariza cu platforma

De asemenea, spre deosebire de alte platforme, testările nu se limitează la compararea a două variante, ci rămâne la latitudinea clientului câte variaţii urmează a fi testate.  

ab-test2


Primul pas: Crearea unui proiect
.

La această etapă, ai opţiunea de a alege între: Web, Full Stack, Mobile sau Over-the-Top.

Pentru paginile web, Optimizely oferă optimizare atât vizuală (Visual Editor), cât şi în codul JavaScript. Oferta lor include “experimentare” atât pe Android, cât şi pe iOS, pentru mobile şi dispozitive TV.

După crearea proiectului, te poţi concentra pe “Experimentare” sau “Personalizare”.

Experimentarea este reprezentată de teste pe anumite aspecte, iar produsul de personalizare se axează pe dezvoltarea unor experienţe adaptate pentru un anumit tip de vizitator.

Optimizely îţi oferă oportunitatea de a targeta diverse segmente de vizitatori, în funcţie de browserul folosit, tipul de dispozitiv, limbă, locaţie etc.

Poţi alege ca fiecare variaţie a paginii să fie targetată pe un alt segment de piaţă. De asemenea, rămâne decizia ta câţi dintre vizitatori urmează să acceseze fiecare din variante pentru că tu setezi procentul.

După ce ai realizat toate schimbările dorite, fie la nivel vizual, sau în back-end, Optimizely îţi oferă un script care trebuie doar adăugat la website-ul tău.

Partea cea mai interesantă vine în momentul în care începi să analizezi datele şi ai parte de rezultate surprinzătoare.

Optimizely Performance Summary îţi oferă informaţii într-un mod clar şi concis sub formă de procentaje, grafice şi statistici în timp real.

Ce înseamnă să fii un A/B tester bun?

Conform unui studiu realizat de Optimzely în rândul companiilor ce pot fi luat drept exemple de “best practice” sunt 4 etape ce constituie o strategie de succes pentru testare.

  1. Înţelege fluxul de venituri

Descoperă care sunt priorităţile pentru a-ţi atinge scopurile în online şi înţelege ce legătură există între diverşi indicatori de performanţa (KPI), astfel încât să poţi formula o strategie concretă pentru a ajusta punctele slabe.

Ex: Îndeamnă mai agresiv la o acţiune – pune mai mult accent pe call to action, minimizează distragerile de pe pagină, ajustează interfaţa.

 

     2. Testează toate ideile şi potenţialele schimbări

Nu îţi fie frică să încerci, chiar dacă nu eşti sigur dacă ideea ta va aduce un aport pozitiv.

În cazul în care lucrezi pentru o companie unde trebuie să ceri aprobarea seniorilor înainte de a testa orice schimbare, acest pas poate deveni o adevărată bătaie de cap.

Ca exemplu de best practice, Booking şi-a modificat logo-ul în Booking.com, ceea ce a dus la mărirea ratei de conversie la 6.6%, adică de două ori mai mult decât valoarea medie, pe sectorul turism.


     3. Rezolvă probleme reale

Încearcă să analizezi care sunt problemele cu care vizitatorii se confruntă, interesează-te de review-uri şi păreri distribuite pe social media, ca să înţelegi ce nu îi satisface.

 

  1. Nu te rezuma la două variante

Rezultatele studiului indică 65% din experimentele de Optimizely folosind doar 2 variante, cu o rată de câștig de 14%.

Când opţiunile sunt extinse la 5, rata de câştig a crescut şi ea la 27%.

ab-test3

 

În concluzie, Optimizely este un tool uşor de folosit, chiar şi pentru începători şi persoane care nu sunt specializate pe web development, datorită opţiunii de visual editing.

Totuşi, nu trebuie privit superficial pentru că include şi aşa zisele “developer products” care oferă oportunitatea de a ajusta şi în backend – SDK pentru majoritatea platformelor uzuale: Node, Python, Ruby, JavaScript, PHP, Android, Java, Objetive-C.


Alexandru Petrovici, Freelance Web & Graphic Designer alex-petrovici
Precum un autodidact ambiţios dar şi un „leneş pasionat”, mă învârt în jurul acestei dualităţi, căreia încontinuu încerc să îi găsesc un echilibru. Cu o experienţă de peste 6 ani în domeniul grafic şi web-design, iubesc ceea ce fac şi nu cred că mă voi putea opri vreodată.