În Tips & Tricks

Cum să construieşti o comunitate online

comunitate

Întrebarea “Cum să construieşti o comunitate online?” este una peste care am dat foarte repede în dezvoltarea propriului startup şi una la care a fost nevoie de un răspuns relativ rapid pentru a putea continua dezvoltarea produsului.

O comunitate online este în principiu o adunare de oameni care împărtăşesc aceleaşi interese. La fel ca şi cu o comunitate fizică, membrii beneficiază din noile legături pe care le fac şi conţinutul pe care îl primesc.


Înainte de a începe lucrul la propria comunitate, este bine să vezi exemple care au avut succes.

 

De când există Internetul, există şi o mulţime de locuri unde oamenii se adună virtual. În ziua de astăzi, există un mix de forumuri tradiţionale, comentarii, canale sociale şi meta-comunităţi ca Reddit. Noi forme de comunicare apar constant, de exemple Slack (a.k.a IRC 2.0), Hacker News, Product Hunt etc.

 

Unul dintre principiile de bază, care trebuie înţelese înainte de a construi o comunitate, este acela că, a crea o comunitate este total diferit faţă de a crea o audienţă.
O audienţă este o modalitate de comunicare într-un singur sens. Nu prezintă interactivitate; o audienţă urmăreşte pasiv şi citeşte, neparticipând.


Pe de alta parte, o comunitate este o conversaţie. Este extrem de interactivă şi socială.
Deşi există şi participanţi care doar consumă conţinut, mulţi alţii participă şi împărtăşesc cu prietenii.

Pentru a putea ajunge totuşi la o comunitate este nevoie să se pornească cu o audienţă.

audience

Cum să îţi construieşti o audienţă?

 

Totul începe prin a posta  conţinut de calitate şi targetat.

Nu vrei să începi să postezi conţinut pasionaţilor de fitness ca apoi să pivotezi pe patinaj artistic. Înainte de a lansa comunitatea este bine să îţi cunoşti targetul demografic şi în acest sens te poţi folosi de urmatoarele caracteristici:

  • cu cât publicul este mai bine definit, cu atât mai bine; este foarte greu să creşti interacţiunea într-o comunitate nou-construită pe un subiect larg precum “tech” şi mult mai uşor pe ceva targetat, spre exemplu, un nou limbaj de programare.
  • este ideal dacă targetul este conectat şi foloseşte deja Internetul.
  • este un mare plus dacă subiectul este unul care naşte controverse sau de care oamenii sunt pasionaţi, au opinii.
  • dacă poţi prinde un val ce este în creştere, poţi deveni liderul de opinie prin simplul fapt că eşti primul care adresează subiectul de interes.

Pentru a face un scurt test legat de interesul generat de subiectul pe care vrei să construieşti comunitatea, poţi începe prin a spune ceva controversat pe Twitter, pentru a observa dacă îi pasă cuiva; sau poţi face o analiză pe keywordurile temei pentru a vedea dacă lumea caută deja lucruri asemănătoare.

 

Pentru a începe efectiv construirea comunităţii, va trebui să faci, aşa cum zice Paul Graham, lucruri care nu scalează.

În primele faze poţi trimite personal invitaţii către persoane, cerându-le să posteze un link sau să lase un comentariu. Dacă este şi în interesul lor, majoritatea persoanelor vor accepta.

Cum nimeni nu vrea, totuşi, să fie primul care postează conţinut, va trebui să începi personal să postezi, să dai comentarii şi să pui întrebări.

 

Cum activezi utilizatorii din interiorul comunităţii?

 

Cea mai simplă modalitate de a realiza acest lucru este prin a le pune întrebări, de exemplu “La ce lucrezi?”, “Cum putem îmbunătăţi X?”, “Pe cine ai vrea să vezi în interiorul comunităţii?”.

 

Una dintre cele mai populare metode este AMA, “Ask me anything”, în care o personalitate răspunde în interiorul unui thread întrebărilor din partea membrilor.

Situaţia este benefică şi pentru membrii comunităţii, dar şi pentru persoana care participă, întrucât îşi poate mări aria de influenţă.

 

Cum păstrezi legătura cu membrii comunităţii

 

Una dintre principalele greşeli pe care le poţi face, este să nu ai nicio strategie de a relua contactul cu oamenii din interiorul comunităţii.


Metoda cea mai simplă şi de încredere este prin email. Aşa cum vedem în comunităţi deja stabile precum
 Product Hunt sau Designer News, call to action-ul pentru înscrierea la newsletter ocupă un rol central în pagină.

 

Cea mai uşoară variantă pentru automatizarea newsletter-ului este MailChimp. Odată ce un membru se abonează, ar trebui să primească un email cu un mesaj de bun venit şi un set de reguli care descriu comunitatea, cele mai bune postări sau alte lucruri ce pot fi de interes.

 

Cum noii membri nu vor avea format obiceiul de a se întoarce pe site, va trebui ca tu să le reaminteşti de asta prin conţinut nou, prin email-uri periodice ce conţin un rezumat cu ce se întâmplă în cadrul comunitatii.

Ca membrii să nu uite comunitatea ta, poti trimite email-uri în anumite perioade cheie cum sunt prezentate în “Curba Uitării”.

forgettingcurvewith_reminders

 

Cum promovezi comunitatea?

 

Odată puse bazele comunităţii, nu te poţi baza pe faptul că oamenii îşi vor găsi de unii singuri calea spre ea. Cheia în acest punct este promovarea. 

De unde poţi începe?

 

Prin crearea de parteneriate cu diferite servicii complementare comunităţii tale. Există şi posibilitatea de a prelua membri de la competitori – acest lucru a funcţionat pentru site-uri ca AirBnB, care au luat membrii la început de pe Craig’s List, sau Uber, care a dus campanii deschise de recrutare de şoferii de la serviciul concurent Lyft.

 

Strategia pe care o recomand este cea de creare a unor relaţii în care există ajutor reciproc între comunitatea ta şi oamenii ce nu reprezintă competiţia ta directă.

Dacă pui bazele unei comunităţi de web design, de exemplu, poţi lua legatura cu bloguri din domeniu, specialişti care fac tutoriale, trendsetterii de pe Dribbble, liste de email ale companiilor ce oferă tool-urile cele mai folosite (Sketch, Adobe). Ei pot vorbi despre tine şi tu le poţi promova conţinutul în interiorul comunităţii.

 

O alta strategie pe care o poţi folosi pentru promovare este automatizarea cu reţelele sociale. Cea mai uşoară metodă este integrarea Buffer, care îţi oferă posibilitatea să setezi declanşatori pentru postari pe Twitter, Facebook, Google+, Linkedin.

Atunci când postezi pe reţelele sociale, încearcă să pui tag către creatorul postului său al comentariului din interiorul comunităţii şi să oferi link înapoi către thread-ul original.

 

Cum moderezi comunitatea?

 

Moderarea conţinutului dintr-o comunitate va juca un rol foarte important în conturarea vocii sale. Comunităţile online nu sunt democraţii şi vor trebui să respecte o serie de reguli.

În mod ideal, acestea ar trebui făcute clare de la început. Este de datoria ta să decizi ce fel de conţinut este binevenit şi ce conţinut este interzis. Atâta timp cât aceste decizii sunt transparente şi politicoase, majoritatea membrilor se vor conforma şi le vor găsi benefice.

 

O strategie de a modera conţinutul este de a avea o comunitate exclusivă. Deşi acest lucru nu va asigura calitatea conţinutului din interior este o modalitate de a creşte cererea prin limitarea ofertei.

În cadrul Dribbble, de exemplu, se poate intra doar pe bază de invitaţie. Acest lucru face o comunitate să fie foarte căutată şi sporeşte interacţiunea între vechi membri şi nou-veniţi.

 

Mai mult ca sigur vor exista membri care vor încerca să folosească platforma în folos personal. În acest caz, trebuie luată o acţiune de excludere a acestuia şi de setare a unui exemplu. Membrii noi tind să reflecte comportamentul celor mai vechi, deci este important să păstrezi un standard.

 

Cum oferi valoare oamenilor care rămân în comunitate?

 

Toate strategiile de până acum se rezumă în principiu la o singură întrebare, cum să aduci valoare membrilor?

Scopul tău, ca manager al comunităţii, este să te asiguri că valoarea obţinută de un membru este egală cu valoarea pe care o oferă. Câteodată această egalitate se poate rezolva prin oferirea unui spaţiu de conversaţie, dar în alte cazuri sunt necesare mai multe acţiuni.

 

Unul dintre pilonii de bază pentru comunitate trebuie să fie faptul ca oamenii pot veni în interiorul ei pentru a fi ascultaţi. Este surprinzător cât de greu este acest lucru în ziua de astăzi, cu o mulţime de locuri în care poţi posta, dar în care eşti îngropat de conţinut alternativ.

 

Un alt element de bază este ajutorul reciproc între membri.

Atunci când un membru realizează ceva, încearcă să răspândeşti vestea, să îi promovezi conţinutul, să susţii şi alţi membri în a-i da feedback. Acest lucru cu siguranţă îi va da satisfacţie şi îl va motiva să se implice şi pe viitor.

***

În concluzie, crearea şi creşterea unei comunităţi nu este o sarcină uşoară şi necesită eforturi constante din partea ta. Dacă totul merge cum trebuie, contribuţia ta va fi invizibilă. Acest lucru poate fi frustrant, dar este o condiţie necesară pentru o comunitate de succes.

Nu te aştepta la rezultate peste noapte. Sunt necesare luni sau chiar ani pentru ca oamenii să îşi creeze noi obiceiuri. Dar odată ce lucrurile încep să evolueze, rezultatele vor fi pozitive atât pentru membri, cât şi pentru tine.

Dacă ai ocazia să foloseşti unele din sfaturile din acest ghid sau ai alte recomandări, mi-ar plăcea să aud despre ele, cum a decurs situaţia şi ce rezultate ai avut!