În Tips & Tricks

Firefox OS | Platformă open-source de la Mozilla

Mozilla Firefox OS

Firefox OS, cea mai nouă platformă open source pentru terminalele mobile de la Mozilla, a fost tema uneia dintre prezentările susținute la întâlnirile TiMo. În articolul de față, puteți urmări și înregistrările video ce cuprind un preview al Firefox OS, urmat de o scurtă trecere în revistă a principiilor Mozilla Manifesto, teme dezvoltate de către reprezentanți oficiali ai Mozilla în România.

Despre Firefox OS

Alexandru Lakatos, contractant și reprezentant Mozilla în România, web developer și susținător al ideii de „open web”, a susținut o prezentare în care a vorbit despre cum s-a născut Firefox OS, atât din punctul de vedere Mozilla, cât și din perspectiva comunităților deschise, după cum puteți vedea în înregistrarea video de mai jos:

Firefox OS este un sistem de operare open source pentru smartphone-uri și tablete, dezvoltat de către Mozilla Foundation. Dacă inițial a fost numit „Boot to Gecko”, în iulie 2012  a fost rebranduit în „Firefox OS”.

Încă de la început, proiectul a fost gândit să dea viață unui sistem de operare independent pentru open web, să ofere o platformă deschisă. Amploarea luată de fenomenul trecerii de la desktop la tablete și smartphone-uri a reprezentat un motiv în plus pentru a justifica apariția Firefox OS, pentru că acesta e menit să acopere o lacună existentă în prezent pe piața mobilă: este gândit pentru smartphone-urile cu specificații modeste și preț accesibil, dedicate oamenilor care nu își permit să plătească pentru un smartphone de primă clasă. Firefox OS nu este menit să devină o platformă pentru dezvoltarea aplicațiilor concurentă cu iOS sau Android, ci mai degrabă să marcheze o deschidere către aplicațiile web.

Structură

Sistemul de operare Firefox OS preia unele funcționalități din nucleul Android, are la bază kernelul Linux, la care se adaugă tehnologii precum Gecko, motorul de randare HTML al Firefox și interfața Gaia, dezvoltată în HTML și JavaScript.

Pe scurt, acesta are 3 layere majore:

  • GONK – este, în principiu, același layer folosit de către Android – Linux kernel
  • GECKO – este motorul de randare open source al Firefox, folosit în multe dintre aplicațiile dezvoltate de către fundația Mozilla. Gecko implementează open standards pentru HTML, CSS.
  • GAIA – user interface, făcută de Mozilla. A fost scrisă în totalitate în HTML, CSS, JavaScript. Ea face legătura cu sistemul de operare prin Open Web APIs, care sunt implementate cu Gecko.

Cum poți experimenta în Firefox OS?

  • Cel mai simplu mod este să rulezi Gaia în Firefox Nightly. E o modalitate bună de testare a aplicațiilor pentru developeri.
  • Poți folosi un simulator desktop, pe OSX sau Linux, dar și pe Windows, pentru developerii mai experimentați.
  • Îți poți construi propriul dispozitiv, chiar dacă este un proces mai complex.

The Mozilla Manifesto

Ioana Chiorean, QA Engineer, team leader al echipei Firefox pentru Android și reprezentant oficial Mozilla, a vorbit despre Mozilla Manifesto, un proiect ce reprezintă  o comunitate globală de oameni care se ghidează după credințe precum deschidere, inovație și oportunitate, considerate elemente cheie pentru dezvoltarea benefică a internetului.

În înregistrarea video de mai jos puteți urmări prezentarea susținută de Ioana la TiMo:

Principii Mozilla Manifesto

Una dintre cele mai importante credințe promovate prin intermediul Mozilla Manifesto este aceea că internetul reprezintă o parte integrantă din viața modernă și este o resursă globală publică, motiv pentru care trebuie să rămână deschisă și accesibilă tuturor. Internetul este menit să îmbunătățească viața oamenilor, nicidecum să le invadeze intimitatea sau să le pună în pericol starea de siguranță.

De asemenea, oamenilor trebuie să li se permită să își personalizeze experiența online. Dat fiind faptul că internetul este o resursă publică, aceștia trebuie să aibă acces la software gratuit, cu sursă liberă, la procese de dezvoltare transparente, practic, trebuie să se obțină un echilibru între scopurile comerciale și beneficiile publice.

Mozilla Persona

La finalul prezentării Mozilla Manifesto, Ioana Chiorean s-a concentrat și pe Mozilla Persona, un sistem de identitate, menit să îi ofere utilizatorului câteva măsuri de siguranță care să îi protejeze identitatea online. Mai concret, acest sistem îmbunătățește modul în care se conectează utilizatorii online, permițându-le să se conecteze în siguranță pe mai multe site-uri, folosind aceeași adresă de e-mail. Toate adresele verificate și parolele încriptate sunt salvate pe serverele Mozilla și datorită faptului că folosește un certificat criptografic client-side, site-urile pe care se conectează utilizatorii nu văd parolele.

Mozilla Persona e construit pe protocolul Browser ID, o tehnologie descentralizată bazată pe verificarea adreselor de e-mail. Codul sursă este accesibil tuturor.

Sursă imagine