În Tips & Tricks

Introducere în Lean Marketing

introducere lean marketing

Din ce în ce mai multe tehnici de marketing se concentrează pe dinamism, flexibilitate și experimentare, împrumutând „mentalitatea” din domeniul afacerilor de tip startup. Lean marketing-ul, așa cum este numită această abordare, este un proces rapid, bazat pe lansarea cât mai rapidă a produselor, pe reacții imediate și pe multe experimente.

Accelerarea acestor pași și flexibilitatea mai mare în ceea ce privește deciziile de marketing ne feresc de tergiversarea acțiunilor, cauzate de cele mai multe ori de excesul de perfecționism sau așteptările nerealiste. Totodată, ne ajută să ne concentrăm pe procese mai concrete, bine delimitate, care pot fi mai ușor monitorizate. În plus, în urma acestor cicluri frecvente de interacțiune cu publicul, se pot trage concluzii și lua decizii importante privind cursul acțiunilor viitoare.

Deși se bazează pe decizii rapide, „la cald” și pe proactivitate, lean marketingul este o metodă cu „bătaie” lungă, în sensul că urmărește evoluția continuă în timp a unui produs sau serviciu și menținerea calității și performanței la un nivel ridicat.

Înainte să încercați acest fel de abordare a activităților de marketing, este bine să vă puneți câteva întrebări care sunt, până la urmă, puncte de plecare sau ancore ale acestui proces:

  • Avem nevoie de lean marketing?
  • Se potrivește această abordare produsului nostru și echipei?
  • Cu ce îl ajută pe consumator?
  • Care sunt posibilele riscuri și cum le putem preveni?

În cartea sa, The Lean Startup, Eric Ries prezintă avantajele unei abordări de tip lean, unde primează interacționarea permanentă cu clienții și feedbackul primit de la aceștia, experimentarea, perspectiva realistă asupra lucrurilor, măsurarea coeficientului viral, deschiderea înspre nou, înspre schimbare și posibilitatea de a măsura constant și de a învăța din rezultatele obținute.

Sursă imagine
Sursă imagine

 

Câteva sfaturi

Mențineți o relație eficace cu clienții

Ei sunt cei ale căror păreri cântăresc cel mai mult pentru că, până la urmă, de reacțiile lor vor depinde acțiunile voastre viitoare. Fiți atenți la felul în care percep acțiunile voastre și alegeți acele tehnici prin care puteți obține în modul cel mai eficient feedbackul de care aveți nevoie.

Experimentați și învățați

Transformați ideile în produse sau servicii, analizați feedbackul primit și în funcție de acest aspect, mergeți în continuare și inovați sau mențineți o traiectorie care să vă ajute pe viitor. Nu vă fie frică de schimbări și experimente. În lipsa lor, nu veți putea ști dacă o abordare, un ton, un mesaj sau un instrument este sau nu eficient. Doar prin încercări repetate și observații atente ale reacțiilor obținute, veți putea să priviți situația din mai multe puncte de vedere și să luați în acest fel cele mai bune decizii.

Reflectați asupra obiectivelor stabilite

Identificați dacă obiectivele voastre sunt măsurabile, reale, fezabile și benefice în schema mare a lucrurilor și dacă vizează o perioadă lungă sau scurtă de timp. Încercați să etapizați procesele mai complexe și să vă fixați obiective mai mărunte, pe termen scurt, care să poată fi adaptate din mers.

Lucrați inteligent

Munca inteligentă nu presupune investirea unui volum mai mare de timp, resurse sau implicare, însă presupune o doză mare de realism și înțelegerea contextului în care vă aflați. Acceptați-vă limitele, cunoașteți-vă atuurile și exploatați-le corespunzător. Profitați de oportunitățile apărute, încercați, experimentați, adaptați-vă la schimbările apărute pe traseu și fiți cât mai agili în reacții.

***

În concluzie, lean marketing-ul se bazează pe procese mai mici în complexitate, iterative, astfel încât feedbackul să aibă un impact mai mare, față de cel rezultat din proiectele planificate cu foarte mult timp înainte de a fi derulate.

Într-un articol viitor vom vorbi despre principiile din spatele lean marketing-ului și vom face o paralelă între acesta și tehnicile „clasice” de promovare.