În Tips & Tricks

Particularitățile benzilor desenate

Batman

Apărute la începutul anilor ’30 în SUA, benzile desenate (comic books) reprezintă, de fapt, povești ilustrate, alcătuite, în general, dintr-o bandă de câteva cadre, promovate în diferite publicații. Acestor ilustrații li s-a atribuit inițial denumirea „the funnies”, deoarece poveștile erau comice, uneori chiar satirice.

Cu trecerea timpului, benzile desenate au început să capete diverse forme, însă numele s-a păstrat, cu toate că tematica s-a mai schimbat.

Caracteristicile unei benzi desenate

Banda desenată (BD) se prezintă în foarte multe variante, de la strip-uri de un cadru, în care povestea este, pur și simplu, o replică haioasă și o imagine sugestivă a replicii, până la romane grafice, care pot avea până la sute de pagini, cu o poveste foarte complexă.

Strip-urile de unul sau mai multe cadre se găseau în diverse publicații, precum ziare și reviste, un astfel de strip fiind și îndrăgitul personaj Garfield.

Acum, această formă de benzi desenate se mai găsește în unele publicații, precum ziare sau integrame, dar mediul în care a luat amploare este Internetul. Cel mai des, benzile desenate găsite online includ teme politice sau evenimente mondene.

Formatul standard

În funcție de poveste, benzile desenate pot avea de la 16 până la 32 de pagini, fiind, de obicei, tipărite pe formatul B5 sau A5. Japonezii spuneau că o bandă desenată trebuie să fie suficient de lungă, încât să o poți citi între două stații de metrou, pentru ei BD-ul cumpărat zilnic fiind de multe ori un substitut al ziarului.

Romanul grafic

Romanul grafic este cea mai consistentă variantă în care se găsește banda desenată, având până la sute de pagini. Structura acestora este asemenea unui roman literar, cu o poveste complexă, care are un început și un sfârșit în cadrul aceluiași volum sau serie de volume, spre deosebire însă de benzile desenate standard, unde fiecare număr prezintă doar un anumit moment din viața personajului respectiv.

Exemple de romane grafice

Un exemplu de astfel de roman grafic ar fi Batman: The Dark Knight Returns a lui Frank Miller, apărut în 1986, în patru volume, în care legenda lui Batman este reinventată. Această serie este considerată o piatră de temelie pentru benzile desenate moderne.

The Watchmen a lui Alan Moore constă, de asemenea, într-o serie care a prezentat lumea într-o altă perspectivă, evidențiind problemele sociale și politice contemporane survenite odată cu Războiul Rece și aduce o critică tiparului de supererou.

Sursă imagine