În Tips & Tricks

Prezume – CV-ul creativ care te diferențiază

Articol Prezume

A sosit anul 2016, iar cu el, rezoluțiile și-au făcut apariția. Astfel, venim în întâmpinarea dorinței de angajare (sau reprofilare) cu o propunere creativă. Află ce este un Prezume, cum se poate întocmi și de ce este o resursă care te diferențiază în inițiativa pentru angajare.

Trăim în vremuri dinamice. Abilitatea de a ne adapta rapid la schimbările care au loc în jurul nostru este esențială pentru o carieră de succes. Pentru a nu rămâne în urmă, trebuie să fim deschiși la idei noi, creative, care ne pot purta unde dorim să ajungem.

Adaptabilitatea iese în evidență mai ales la început de drum, atunci când cauți să înveți și să te integrezi în piața muncii. Chiar înainte de a fi angajat, te lovești de o realitate: pentru jobul pe care îl dorești, există concurență. Auzim povești precum: „Acel manager de HR, care avea 500 de CV-uri în față și pur și simplu nu le putea citi pe toate. E și el om. Are și el o viață.” Iar atunci, ce e de făcut? Răspunsul îl vom oferi în cele ce urmează.

Propunerea noastră îmbracă forma unui Prezume – un CV online, realizat cu ajutorul softului Prezi. Introducerea acestui soft creativ am realizat-o într-un tutorial pe care îl puteți găsi aici. Familiarizarea cu softul este indicată pentru a putea întocmi Prezume-ul tău.

Despre Prezi și opțiunea sa: Prezume

Deși inventat drept o alternativă a PowerPoint-ului, Prezi a fost adaptat pentru diverse scopuri creative. Așa s-a ajuns și la varianta folosirii softului drept o variantă de diferențiere în cursa pentru obținerea unui job. Programul este o unealtă de storytelling. Prin el, îți poți spune și ilustra povestea.

În multe locuri din afară, acest tip de CV a ajuns un trend. În unele firme se organizează concursuri pentru posturi bazate pe cel mai creativ Prezume. Similar, cei de la Prezi acceptă doar aceste tipuri de CV-uri.

Bogat în imagini și mișcare, prin folosirea acestei alternative, CV tău devine interactiv și captivant. Procesul de întocmire este simplu și programul prietenos. Statisticile care arată că un angajator petrece câteva secunde citind CV-ul tău nu se mai aplică în acest caz. După cum afirmă un CEO în Forbes: „Am petrecut 20 de minute citind acest tip de CV, când în medie petrec între 8 și 10 secunde revizuind CV-urile individuale.”

Singura obiecție împotriva conceperii unui Prezume apare sub forma curajului: „Oare cum va fi perceput de cei de la HR?” / „Nu e o variantă copilărească…?” Rezistența la nou ne taie avântul înainte de a începe. Dar alegerea de a pune în practică cele citite este a fiecăruia. Prin urmare, continuăm.

3 teme gratuite de CV-uri creative  

Prezi ne oferă 3 teme diferite pentru a ne crea un Prezume. Fiecare te lasă să-ți ilustrezi povestea în funcție de părțile tale forte. Le prezentăm, pe scurt, mai jos.

Whiteboard

Tema este aerisită și spațioasă, lăsând loc pentru completarea tuturor informațiilor pe care vrei să le comunici angajatorului. Este împărțită în cinci părți relevate: educație, experiență, abilități, hobby-uri și recomandări. Părțile pot fi modificate după caz. Whiteboard se potrivește perfect profilului unui student / absolvent.

Desktop

Spune-ți povestea cu ajutorul unui birou organizat. Această temă este structurată precum tema de mai sus, în cinci părți cheie pentru orice CV. Observăm aspectul profesional, gata de acțiune. Biroul virtual poate deveni curând unul real.

Timeline

Timeline îți permite să-ți ilustrezi parcursul profesional cronologic, chiar din punctul zero. Într-un mod elegant, îți poți construi un caz argumentat pentru a arăta că tu ești persoana potrivită pentru jobul la care aplici. Tema este indicată celor cu experiență profesională acumulată, dar se poate ajusta pentru orice stagiu al carierei.

Să nu uităm de opțiunea “Start blank prezi”, cu ajutorul cărei poți crea un Prezume personalizat. Prezi îți permite o libertate foarte mare. Exersează-ți creativitatea.

Înainte de a începe

Prezența unui Prezume nu exclude neapărat CV-ul clasic. De exemplu, atunci când vei aplica pentru un job pe diferite platforme, poate va trebui să trimiți un fișier Word sau un PDF. Pentru a fi pregătit pentru orice scenariu, recomandăm să ai și un CV de acest tip, în care poți adăuga – printr-un hyperlink – adresa cu Prezume-le tău.

Pentru a capta atenția, poți denumi textul hyperlink-ului cu diverse sintagme, precum: „Pentru ceva diferit, click aici.”

Bun. Am vorbit destul despre această opțiune. În continuare, vă invitam să aruncați o privire peste câteva exemple de Prezume-uri creative.

 

Charity Temple

Iveta Stukaite

Istvan Csusz

Gregory Mertz

Anna Bojti

Meryl

Kelly Hook

Marie Maurannes

Wella Alvian