În Tips & Tricks

Strategia de conținut pentru Social Media – Partea II

strategia de conținut social

Într-un articol precedent am vorbit despre prima etapă în realizarea unei strategii de conținut, și anume indentificarea identității brandului pe care îl reprezentați și segmentarea publicului țintă. Continuăm această serie de articole cu un alt element care influențează elaborarea unei strategii de conținut pentru social media, și anume dimensiunea socială a comunicării.

Comportamentul consumatorilor

După cum sugerează și numele, rețelele sociale au ca nucleu central oamenii, interacțiunea dintre ei și facilitarea de experiențe interpersonale.

Articolul precedent din această serie s-a încheiat cu o discuție legată de segmentarea publicurilor țintă și importanța cunoașterii celor cărora ne adresăm.

Cu alte cuvinte, prima dimensiune a socialului pe care este necesar să o analizăm este comportamentul celor care activează pe rețelele sociale.

Relația dintre comportamentul consumatorilor și conținutul distribuit se bazează pe câteva elemente cheie, pe care o să le menționăm în cele ce urmează.

Încrederea

Încrederea este cea care stă la baza opiniilor și atitudinilor utilizatorilor față de conținutul distribuit.

Cel mai complicat aspect legat de încredere este că ea se câștigă, nu se obține din senin, fără a fi probată de comportamentul manifestat în mod public de compania pe care o reprezentați.

A fi onest și transparent nu aduce o creștere imediată a activității pe conturile de social media, dar vă asigură o creștere de durată, cu fundamente solide. Mai mult decât atât, odată ce ați câștigat încrederea publicului vostru, sunteți cu un pas mai aproape de a le câștiga și loialitatea.

E foarte important de menționat aici că actele de comunicare pe care le aveți pe rețelele sociale nu sunt închise într-o bulă, separat de toate celelalte componente ale brandului.

Altfel spus, încrederea nu se câștigă și menține doar prin modul în care comunicați în mediul online, ea este influențată și de calitatea produselor pe care le comercializați, de angajații cu care consumatorii au contact, de politica de prețuri pe care o aplicați etc.

Nu uitați că cel mai puternic raport pe care consumatorii îl au cu brandul vostru este cel personal, din viața de zi cu zi, cea din afara internetului. Comunicarea în social media este doar o prelungire a acestui raport.

Oamenii tind să răspundă mai bine la povești

Termenul „poveste” nu se referă aici la genul literar, ci la forma în care comunicați conținutul vostru, adică ceea ce unii numesc „brand theater” (teatrul de brand).

Ce presupune acest concept, mai exact? Pe scurt, modul de interacțiune a consumatorilor cu tot ce este legat de brandul pe care îl reprezintați, de la interactivitate la crearea de experiențe digitale complexe.

Oamenii au nevoie de lideri de opinie

Dacă unul dintre obiectivele voastre este acela de a vă impune într-un mediu concurențial puternic și aveți nevoie de respectul consumatorilor și de aderarea acestora la ideile pe care le înaintați, atunci adoptați o politică de comunicare cât mai autentică, oferiți un punct de vedere bine argumentat și documentat.

Nu încercați prea mult să convingeți utilizatorii că aveți dreptate, acest lucru va veni de la sine dacă veți publica mesaje valoroase și utile pentru ei.

Oamenii evaluează conținutul în mod subiectiv

Aceasta este o regulă care se aplică nu doar în mediul digital, ci în general: dacă subiectele pe care le comunicați nu îi afectează sau nu intră în sfera de interes a publicului vostru, atunci puteți fi siguri că nimeni nu va citi ce publicați pe rețelele sociale.

Este important ca în strategia de conținut să fie incluse doar acele tematici care se află la confluența dintre interesele publicului vostru și interesele brandului pe care îl reprezentați.

Comportamentul brandului

După cum am spus, pentru cei care vă urmăresc în mediul online, contactul pe rețelele sociale este o prelungire firească a contactului pe care îl au cu produsele în offline.

Așadar, modul în care va decurge acest contact va determina atribuirea unor caracteristici specifice brandului în numele căruia comunicați. E greu de controlat modul în care mii sau poate chiar zeci de mii de oameni vor reacționa la unul și același mesaj, dar prin procesul de segmentare și de cunoaștere a grupurilor de public, puteți să atenuați riscul unor reacții negative.

Simplu spus, e bine să faceți tot ce ține de voi pentru a stimula crearea unei imagini pozitive despre brand. Iată câteva recomandări în acest sens:

Ascultați!

Ascultarea și observarea comportamentului celor cu care interacționați pe rețelele sociale vă ajută enorm în demersurile de cunoaștere și înțelegere a grupurilor de public țintă.

Creați conținut pentru fiecare persona creată

Nu folosiți conținut ușor și generic, gândindu-vă că e pe placul tuturor. Comunicați cât mai specific, pentru fiecare segment de public pe care îl aveți.

Utilizați acele persona pe care le-ați creat cu rolul de ghid care să seteze direcția voastră de comunicare și ce conținut să distribuiți, împiedicându-vă astfel să deraiați către un conținut facil, dar lipsit de profunzime.

Strategia de conținut este o cultură, nu o soluție de moment la o problemă

Ea nu trebuie să aibă doar prezențe sporadice în demersurile de promovare, ci trebuie aplicată la nivelul întregii companii, în ansamblul său.

Totul trebuie să se lege și să fie în concordanță cu elementele care compun brandul pe care îl reprezentați, mai ales din punctul de vedere al comunicării (comunicarea internă, campaniile de comunicare realizate pentru diferite produse sau servicii etc.).

Competiția și comunitatea

Dimensiunea socială nu se referă doar la dialogul construit cu publicul țintă, ci și la faptul că orice organizație este parte a unui sistem amplu, alcătuit din mai multe elemente inter-dependente.

Orice strategie de conținut trebuie plasată într-un context, iar acel context trebuie revizuit constant în funcție de schimbările care au loc în mediul în care activați, apariția de noi competitori sau de noi tendințe în ceea ce privește comportamentul consumatorilor.

Iată două sfaturi care vă pot fi de folos în acest sens:

Urmăriți ce fac ceilalți

Obișnuiți-vă cu ideea că nu sunteți singuri în domeniul în care activați. Probabil că sunt mai multe entități care se adresează aceluiași public țintă ca și voi, așa că este foarte util să vedeți ce abordare utilizează ceilalți, cum își construiesc mesajele, care este reacția publicului pe care și voi vreți să-l atrageți.

Fiți la curent cu noutățile

Dacă nu știți ce se întâmplă în jurul vostru, nu puteți oferi conținut de interes celor care vă urmăresc. Așa cum spuneam mai devreme, dimensiunea socială a strategiei presupune și să deveniți parte a unei comunități mai mari, ca actor social care participă – voluntar sau involuntar – la evoluția unor fenomene complexe.

***

Încheiem astfel cel de-al doilea articol referitor la procesul de elaborare a unei strategii de conținut pentru social media, în care am încercat să evidențiem importanța dimensiunii sociale a interacțiunilor din mediul online și implicațiile acesteia.

În următoarele „episoade” ale acestei serii vom aborda problematica stabilirii și elaborării unui plan editorial, resursele necesare pentru elaborarea de conținut calitativ și relevant, precum și instrumentele de măsură și analiză necesare pentru a urmări eficiența conținutului distribuit.