În Tips & Tricks

Structura unui brief: puncte cheie și un template util

brief creatie

Când vine vorba de realizarea unui brief, părerile sunt împărțite: mulți optează pentru varianta scrisă a acestuia, dar sunt și alții care preferă clarificarea verbală a detaliilor necesare demarării unui nou proiect. Deși uneori funcționează și varianta aceasta din urmă, un brief oficial, scris negru pe alb, vă va ajuta întotdeauna să livrați o muncă de calitate, în conformitate cu cerințele clientului și să evitați situațiile conflictuale.

Cuprins:

De ce să scrii un brief?
1. Duce la un rezultat conform cu obiectivele clientului
2. Salvează resurse de timp și bani
3. Ajută ca plata să fie corectă
Ce trebuie să conțină un brief?
1. Informații despre companie și proiect
2. Scop și obiective
3. Public țintă
4. Materiale disponibile
5. Buget
6. Termene limită
7. Stil vizual

 
Cele mai bune proiecte se nasc din briefuri deschise, dar totodată specifice, astfel încât să inspire și să ducă la un rezultat de care clientul să fie mulțumit.

Un brief sumar și lipsit de detalii duce la dezamăgire și frustrare, atât din partea clientului, cât și din partea designerului. Bineînțeles, un brief bine scris nu garantează și eficiența conceptelor, dar șansele unui rezultat favorabil cresc semnificativ dacă există un plan cu informații relevante.

.

De ce să scrii un brief?

Există 3 motive importante pentru care ar trebui să insistați pentru varianta realizării unui brief în scris:

.

1. Duce la un rezultat conform cu obiectivele clientului

Fără un brief, munca agenţiei sau a freelancerului poate fi degajată, însă există situații în care creativitatea merge în direcția opusă obiectivelor stabilite; chiar dacă scopul a fost exprimat verbal, documentele scrise sunt esențiale în întâmpinarea eventualelor neînțelegeri.

Un proiect bun trebuie să fie eficient și măsurabil; în lipsa unui brief care să stabilească obiectivele cât mai clar și specific, nu există niciun criteriu în funcție de care să se poată evalua eficiența și să se stabilească succesul sau eșecul produselor realizate de voi.

.

2. Salvează resurse de timp și bani

Brieful nu salvează doar timpul vostru, ci și al clientului, astfel că, dacă a fost stabilit în mod clar care sunt nevoile și așteptările clientului și care sunt termenele pe care trebuie să le respectați, acesta va putea începe demersurile de promovare mai repede și va putea urmări mai clar măsura în care se întorc investițiile.

Concepția conform căreia realizarea în scris a unui brief înseamnă pierdere de timp este greșită: de cele mai multe ori, ideile care se bazează doar pe o discuție de principiu cu clientul nu sunt acceptate de la bun început și atunci economia de timp devine un fals câștig.

Dimpotrivă, dacă în brief sunt specificate în mod clar cerințele clientului, munca ulterioară va avea un scop precis, nu va fi ținută în loc de discuții interminabile și proiectul va putea fi finalizat în timp util.

.

3. Ajută ca plata să fie corectă

Scrierea unui brief este o formă neoficială de contract între client și freelancer sau agenție, în care clientul subliniază într-un mod clar și măsurabil ceea ce trebuie livrat. Fără a avea indicatori cheie de performanță sau obiective măsurabile, munca va fi evaluată subiectiv, ceea ce poate crea o situație neplăcută.

.

Ce trebuie să conțină un brief?

structura brief

Înainte de a trece la detalii, să reamintim încă o dată că un brief nu trebuie să fie restrictiv, ci să ofere direcții clare privind prioritățile proiectului și să clarifice subiectele de abordat.

.

1. Informații despre companie și proiect

Un brief trebuie să prezinte scurt și la obiect clientul: nume, date de contact, email, telefon, industria în care activează și elementele care îl diferențiază de concurență. În modul acesta, agenţia își face o idee generală și se familiarizează cu clientul.

Cât privește proiectul de care o să vă ocupați, e important să clarificați care este scopul general al acestuia, ce fel de materiale va trebui să creați și care este imaginea generală pe care publicul ar trebui să o aibă despre acestea.

.

2. Scop și obiective

Este important să îi faceți pe clienți să numească exact obiectivele lor; dacă materialele specificate de ei nu sunt cele mai potrivite pentru obiectivele pe care vor să le atingă, explicați-le acest lucru în mod cât mai clar și propuneți-le alternative mai adecvate.

Este foarte important ca ei să își dea seama în mod exact ce vor să obțină, pentru că natura obiectivelor va influența direcția în care veți merge cu planul de comunicare.

La urma urmei, trebuie să știți dacă abordați o strategie care să crească notorietatea sau o strategie menită să crească vânzările unui produs sau serviciu. Scopul și obiectivele vă ajută să creați o imagine de ansamblu asupra problemei pe care o aveți de rezolvat.

.

3. Public țintă

Publicul țintă la care clienții voștri vor să ajungă va defini și el direcția în care veți merge cu procesul de creație. Trebuie să aveți în vedere și acțiunile pe care clientul dorește ca publicul să le realizeze când interacționează cu proiectul final.

Întrebați-i pe clienți la cine doresc să ajungă produsul și motivele din spatele acestui obiectiv. Dacă aceștia nu știu exact care este publicul lor țintă, întrebați-i cum arată clientul lor ideal, în mod sigur vor putea răspunde la această întrebare. Includeți aici și vârsta, sexul, caracteristicile socio-economice și modul în care acesta intră în contact cu produsul, serviciul sau brandul promovat.

.

4. Materiale disponibile

Verificați dacă există deja alte materiale de comunicare care v-ar putea fi utile în a stabili stilul pe care îl veți aborda. În plus, privind materiale care deja au fost aprobate de client și pe care încă le folosește, vă puteți face o idee despre percepția, așteptările sau gustul clienților în materie de design şi comunicare și care sunt prioritățile lor.

Dacă există materiale mai vechi, dar pe care clientul nu le mai folosește, aflați care sunt motivele pentru care a renunțat la acestea: dacă s-au confruntat cu nevoi noi, distincte, dacă a fost o chestiune de gust etc.

Dacă le lipsesc elemente de identitate vizuală esențiale, atunci ar fi indicat să le oferiți acest serviciu sau să le recomandați pe cineva (în cazul în care nu vă puteți ocupa voi de asta).

.

5. Buget

Stabilirea bugetului și împărțirea acestuia pe fiecare produs în parte sunt etape esențiale pe care trebuie să le luați în considerare, atunci când concepeți structura unui brief. Chiar dacă pentru mulți banii sunt un subiect mai delicat, între client și agenţie trebuie să existe o comunicare deschisă, astfel încât să se fixeze clar condițiile și bugetul disponibil.

.

6. Termene limită

Termenele limită joacă un rol la fel de important. Unii clienți nu au nici cea mai vagă idee despre cât timp alocă o agenţie sau un frrlancer pentru o lucrare sau o campanie. Majoritatea nu înțeleg nici faptul că un design bun ia timp și nu presupune doar crearea unei imagini drăguțe. Va depinde deci de voi să le explicați acest lucru.

Se întâmplă ca mulți dintre clienții voștri să aibă deadline-uri rigide, din cauza evenimentelor interne sau a celor din industria din care fac parte. Este important să aflați care sunt acestea și cât sunt de flexibile.

.

7. Stil vizual

A ști ce vrea clientul vostru în materie de stil este vital pentru munca pe care urmează să o depuneți. Poate că au în minte un design minimalist, pe când voi vă gândeați la o abordare foarte plastică.

Majoritatea clienților știu deja ceea ce le place și ce nu, doar că nu știu întotdeauna cum să pună acest lucru în cuvinte. O variantă bună pentru a rezolva această problemă este să le propuneți să vă arate elemente grafice pe care le preferă sau care nu le plac, chiar dacă sunt ale concurenței; important este să aveți un reper în prima fază a conceperii designului.

***

În concluzie, realizarea unui brief începe prin definirea problemelor de rezolvat și continuă prin stabilirea obiectivelor clare, a publicului țintă și a stilului dorit. Stabilind clar parametrii situației, veți putea să gândiți cele mai eficiente soluții pentru clienții voștri.

Și ca să vă facem munca și mai ușoară, v-am pregătit un fișier template, pe care să îl puteți folosi în colaborările cu viitorii voștri clienți.

***

Descarcă un template util în realizarea unui brief de creație