În Tips & Tricks

15 website-uri unde poți găsi fonturi de calitate

15 website-uri unde găsești fonturi de calitate

Se tot vorbește despre faptul că, de regulă, conținutul este rege, însă nu se insistă prea tare pe dificultățile întâmpinate de designeri atunci când trebuie să aleagă un font potrivit pentru a transmite acel conținut, începând cu locul în care încep căutările.

Pentru că alegerea unui font nu este niciodată una dintre cele mai ușoare sarcini, mai jos aveți o colecție de website-uri unde puteți găsi fonturi de calitate, atât pentru web, cât și pentru print, gratuite sau contra cost.

Fonturi gratuite

1. Font Squirrel

Font Squirrel fonturi gratuite

Pe FontSquirrel găsiți fonturi gratuite, calitative, care pot fi folosite în proiecte comerciale. Este, probabil, cea mai bună resursă, pentru că sunt selectate, în permanență, fonturi de calitate de pe Internet, designer-friendly, de uz comercial, puse la dispoziția publicului într-un format ușor de descărcat.

2. Dafont

Dafont fonturi gratuite

Dafont conține o arhivă cu peste 13.000 de fonturi, care pot fi descărcate gratuit. Acest lucru este, bineînțeles, un mare avantaj, însă poate deveni ușor și un mare dezavantaj, întrucât veți pierde, probabil, mult timp căutând după fontul potrivit. Pentru a ușura acest proces, Dafont oferă opțiunea de a căuta după o ordine alfabetică, după autor sau după popularitate.

3. 1001freefonts

1001 Free Fonts fonturi gratuite

1001freefonts s-a lansat în 1998 și oferă o selecție mare de fonturi gratuite (și nu numai), pentru Windows și Mac. Acestea pot fi folosite în scopuri comerciale. Fonturile sunt, la fel, enumerate alfabetic.

4. Fontspace

Fontspace fonturi gratuite

Fontspace oferă 17.481 de fonturi TrueType și OpenType pentru Windows și Mac, create de designeri din toată lumea, ce pot fi descărcate gratuit.

5. Fontstock

Fontstock fonturi gratuite

La fel ca și în cazul anterior, pe Fontstock găsiți o listă cuprinzătoare de fonturi TrueType pentru Windows și Mac, care pot fi descărcate gratuit.

6. Fontstruct

Fontstruct fonturi gratuite

Fonstruct este un tool online cu ajutorul căruia puteți construi fonturi, dar puteți și descărca gratuit fonturi create de alții și postate în galeria publică.

Fonturi contra-cost

1. Typography.com

Fonts from typography.com

Este vorba despre un studio de typography ce datează din 1989, Hoefler & Frere-Jones. Aceștia comercializează „fonturi realizate manual pentru o epocă machine-made „. Dacă vreți să mergeți la sigur, alegeți un font de la ei. :)

2. Fontsmith

Fonts via fontsmith

Fontsmith este un studio de typography din Londra, fondat în 1999. Fonturile sunt create de designeri cu experiență, fie pentru a fi lansate independent, fie pentru clienți internaționali.

3. Typotheque

Fonts via Typotheque

Typotheque este atât un studio de design grafic, cât și type foundry și își are originea în Haga, Olanda. Pe lângă faptul că puteți găsi fonturi de calitate pentru print și web(contracost), aveți acces și la articole cu informații utile despre typography. Typotheque se specializează în crearea de fonturi latine și non-latine (chirilice, grecești, arabice).

4. Font Bureau

Fonts via FontBureau

FontBureau este un type foundry independent din Boston. Acesta a fost fondat în 1989, așadar deja o tradiție în spate.

5. YouWorkForThem

Fonts via YouWorkForThem

Sub sloganul „Good design needs good fonts”, acesta este locul în care găsiți web fonts, mobile fonts și stock art de calitate.

6. Suitcase Type Foundry

Fonts via Suitcase Type

Suitcase Type Foundry originează din Cehia și este un studio independent, lansat în 2003. Aceștia se specializează în design de calitate pentru uz profesional, iar în prezent, oferă peste 170 fonturi.

7. Hypefortype

Fonts via Hypefortype

Hypefortype se autodescrie ca un type foundry digital, care face diferența. Aceștia colaborează cu designeri apreciați la nivel mondial.

Web fonts

1. Google Web Fonts

Fonts via Google Web Fonts

Aici puteți găsi sute de fonturi open-source, optimizate pentru web. 501, mai exact. :)

2. Typekit

Fonts via Typekit

TypeKit a fost lansat în 2009, cu scopul de a permite designerilor să adauge fonturi non-standard în documente online. În 2011, a fost cumpărat de Adobe și comercializează în prezent o librărie de fonturi web de calitate superioară, care pot fi folosite de către designeri.

În afară de website-urile menționate mai sus, o altă soluție practică este să „vânați”, pe parcursul timpului, fonturile distribuite gratuite pe site-uri precum Behance. O colecție personală s-ar putea dovedi oricând utilă.

Aveți și alte sugestii?