În Tutoriale

Tutorial Prezi: 3 tipuri de animații și modificări în Prezi CSS Editor

animatii-prezi

Învață să creezi animații captivante și modificări personalizate, profitând de opțiunile avansate de la Prezi. Fiecare exemplu de mai jos este ilustrat pas cu pas prin poze și prezentări, care te vor ajuta să-l pui în practică.

Acest material face parte din: Tema lunii iunie

Înainte de a începe, însă, trebuie să fac o scurtă precizare. Deși exemplele care urmează sunt relativ ușor de realizat, ai nevoie de cunoștințe de bază în Prezi pentru a le implementa cu succes.

Dacă acest articol este primul tău contact cu softul de prezentare, îți recomand tutorialul nostru introductiv, care te învață să faci o prezentare de la 0.  

Acestea fiind spuse, să trecem la treabă. Începem cu animațiile, care surprind publicul prin inventivitatea lor.

 

3 tipuri de animații

Putem crea 3 tipuri de animații în Prezi, fără să folosim resurse suplimentare de programare sau design.

Primul tip de animație, și totodată cel mai întâlnit, este animația ‘inside the frame’. Să vedem cum o putem implementa.

 

Animații ‘inside the frame’

Pentru a anima un element  în Prezi – fie că este text, simbol sau poză -, acesta trebuie să fie în interiorul unui slide / frame. La rândul său, slide-ul trebuie să fie în structura prezentării – coloana din stânga, numită și path.

Ținând cont de asta, începem prin a crea un slide, pe care îl adăugăm în path. După aceea, introducem în slide 3 elemente – un text, un simbol de la Symbols & shapes și o poză. Eu le-am ales pe acestea:

Prezi_1

Animăm elementele din slide dând click pe Edit Path, iar apoi pe steluța din dreptul numărului de slide, numită Animate frame content:

Prezi_2

Odată selectată, steluța devine aurie și ajungem în Animation, unde putem anima cele 3 elemente:

Prezi_3

Acum trebuie doar să facem click pe elementul pe care dorim să-l animăm și acesta va fi animat prin efectul fade-in. Astfel, facem click pe rând pe text, simbol și poză, și obținem următorul rezultat:

Prezi 4

Observăm că elementele animate au o steluță verde în stânga lor, steluță pe care apare un număr.

Dacă animăm mai multe elemente din același slide, numărul din interiorul steluțelor verzi ne va spune ordinea în care acestea sunt animate. Cu alte cuvinte, ordinea în care elementele vor apărea în prezentare.

Odată ce am selectat elementele animate, putem apăsa butonul Start Preview pentru a previzualiza cum va arăta animația noastră. Dacă nu suntem mulțumiți de ordinea în care apar elementele, putem apăsa butonul Reset pentru a le selecta din nou.

Dacă totul este în regulă, facem click de două ori pe Done – butonul albastru, iar după, cel gri – și obținem un slide cu 3 elemente animate.

Hai să verificăm rezultatul obținut, apăsând pe PresentPrezentarea noastră ar trebui să înceapă cu un slide-ul gol și la fiecare click (sau săgeată dr.) apăsat, să apară elementele în ordinea aleasă de noi:

Așa se realizează orice animație inside the frame. Există și animații outside the frame, de care ne ocupăm în continuare.  

 

Animații ‘outside the frame’

Acest tip de animație surprinde audiența pentru că se întâmplă în afara câmpului lor vizual. Pentru a o crea, folosim același slide, în care punem 5 simboluri de la Symbols & shapes. Eu am ales numerele de la 0 la 4:

Prezi_5

Grupăm 4 dintre cele 5 simboluri ținând apăsată tasta Shift, selectându-le cu click stânga și apăsând butonul Group. În acest fel putem grupa mai mulți vectori în unul singur:

Prezi 5.1

Am grupat acești vectori pentru că îi vom anima. În continuare, creăm un slide invizibil în care cuprindem toate cele 5 elemente:

5.2

După aceea, mergem la Edit Path și selectăm steluța de la slideul 2 – cel invizibil – pentru a anima elementele din el.

Prezi 5.3

Ajunși în Animation, facem click pe cele 4 elemente grupate (pentru a le anima) și dăm de două ori pe butonul Done.

Prezi 5.4

Acum am ajuns la crearea surprizei. Selectăm același frame invizibil care încadrează cele 5 elemente și îl redimensionăm pentru a încadra doar primele două elemente:

Prezi 5.5

În acest punct, când trecem de la slide-ul 1 la slide-ul 2, vedem în slide-ul 2 doar cifrele 0 și 1.

Pasul următor este să creăm și un al 3-lea slide, identic cu primul, pentru a încheia animația pe care vrem să o obținem.

Pentru asta, mergem din nou la Edit Path, facem click pe frame-ul care încadrează primul slide și apăsăm Done:

Prezi 5.6

Acum avem 3 slide-uri și, de asemenea, am creat animația outside the frame pe care o doream. Pentru a o vedea, mergi pe primul slide, apasă Present și vezi prezentarea:

Cum funcționează animația: efectul nostru apare după slide-ul 2. În timp ce cifra 1 apare prin efectul fade-in folosit în cadrul slide-ului (sau inside the frame), cifrele 2,3 și 4 apar simultan, doar că pe slide-ul 3.

Astfel, când ajungi cu prezentarea pe al treilea slide, le vei vedea deja acolo, pentru că au apărut simultan cu animația de pe slide-ul 2. Acesta este efectul surpriză sau animația outside the frame.   

 

Animații de tip rotație

Sunt cel mai ușor de utilizat, necesitând doar rotiri de slide-uri. Pentru a vedea cel mai bine cum funcționează animația, o vom aplica pe un ceas.

Astfel, selectăm un simbol de ceas de la Insert –> Symbols & Shapes –> categoria Sketched, și îl punem în mijlocul slide-ului. După, creăm 4 slide-uri invizibile. Obținem asta:

Prezi_7

Acum, folosim aceste slide-uri invizibile pentru a obține efectul de rotație. Vom încadra cu fiecare slide o oră, începând cu XII și încheind cu ora IX. Notă: orele aflate în ceas au fost introduse de mine prin text, pentru a ne ajuta la orientare odată ce ne învârtim.

În continuare, micșorăm slide-urile invizibile simultan, selectându-le prin click stânga, în timp ce ținem apăsată tasta Shift, și le introducem în interiorul ceasului:

Prezi_7.1

Încadrăm cu primul slide din path – slide-ul 2 – ora XII.

7.2

Rotim slide-ul 3 90 de grade pentru a încadra ora III. Facem asta selectând slide-ul și ținând mouse-ul pe un colț de-al său. Vedem atunci că apare un cerc, de unde îl putem roti.

Prezi 7.3

După, încadrăm ora VI cu frame-ul 4. De data aceasta, îl rotim la 180 de grade.

Prezi 7.4

Iar la final, rotim slide-ul 5 la 270 de grade, pentru a încadra ora IX.

Prezi 7.5

Mergem rapid la Edit Path, pentru a adăuga încă un frame cu tot ceasul (făcând click pe ceas odată ce suntem în Edit Path) și animația noastră este gata.

Pentru a o vedea, mergem pe primul slide și apăsăm butonul Present. Ar trebui să obținem asta:

P.S. Scuze pentru amețeală.

Acestea sunt cele 3 tipuri de animații pe care le putem crea în Prezi. Sunt ușor de implementat și fiecare ne lasă creativitatea să zburde.

Continuăm cu editorul CSS, un tool din Prezi prin care putem depăși limitările impuse de interfața platformei.

 

Prezi CSS Editor

Cu ajutorul editorului CSS poți face modificări avansate pentru a-ți personaliza prezentarea. Acesta poate fi accesat prin butonul Customize din meniul de sus, după care selectând Advanced – ultimul buton din fereastra Customize.

Așa ajungem în fereastra Theme Wizard, punct în care mai trebuie să facem doar un click pe butonul Use the Prezi CSS Editor.

Prezi_8

Editorul este ilustrat în imaginea de mai jos:

Prezi_8.1

Inițial, acesta poate fi intimidant, pentru că este format din cod. Însă odată ce experimentăm puțin cu setările sale, vom vedea că schimbările pe care le facem nu necesită cunoștințe de programare.

Hai să vedem ce putem realiza cu ajutorul său.

 

Schimbarea fontului

Prezi are 3 tipuri de text – Title, Subtitle și Body. Acestea pot fi scrise cu unul dintre cele 52 de fonturi existente în soft.

Editorul CSS intră în joc atunci când nu te mulțumesc aceste fonturi și vrei ca textul din prezentarea ta să fie scris într-un font inexistent în Prezi. Poți face asta introducând în editor numele fontului dorit și textul se va schimba.

Mai jos, poți vedea codul aferent fiecărui tip de text (Title, Subtitle și Body), pentru a ști unde trebuie să faci modificările necesare:

Prezi_8.2

Astfel, dacă vrei să scrii titlul prezentării tale în fontul Verdana, vei schimba în a doua coloană @font-face linia de cod src: url(‘Arimo-Bold.keg’) în src: url(‘Verdana.keg’). După aceea, vei apăsa butonul Apply. Faci aceste schimbări în a doua coloană pentru că ea este cea aferentă textului Title, denumit și Head.

Dacă vrei să schimbi body-ul – adică textul normal din prezentare – în fontul Helvetica, vei schimba în prima coloană @font-face linia de cod src: url(‘Arimo-Bold.keg’) în src: url(‘Helvetica.keg’).

Nu ultimul rând, schimbările pentru tipul de text Subtitle se fac în cea de-a treia coloană @font-face, denumită și strong. Schimbările pentru title și body arată în felul următor:

Prezi_8.3

Bine de știut: Prezi nu acceptă toate fonturile existente online. Experimentează cu cele care îți plac și vezi dacă pot fi implementate.

 

Schimbarea culorilor

Prezi ne pune la dispoziție 30 de culori prin care ne putem colora prezentările. Dacă această paletă nu este suficientă, putem obține orice culoare dorim, introducându-i codul HEX în editorul CSS.

Putem afla codurile HEX pentru culori pe multe site-uri, un exemplu fiind Color-Hex. Pe lângă codurile în sine, acestea site-uri conțin și palete de culori, care ne ajută să păstrăm un stil coloristic consecvent de-a lungul întregii prezentări.

În continuare vedem ce culori putem schimba.

 

Fundalul prezentării  

Pentru a schimba fundalul unei prezentări, intrăm în editorul CSS și coborâm până găsim cuvântul background. Acolo avem două comenzi – gradEnd și gradStart – unde trebuie să introducem codul Hex pentru culoarea pe care vrem să o obținem.

De exemplu, vreau să schimb fundalul prezentării mele din alb într-un albastru deschis, care are codul Hex #8b9dc3. Introduc acest cod în gradEnd și gradStart, iar după ce apăs Apply, obțin:

Prezi_8.4

Dacă folosim valori diferite pentru background (gradEnd având o valoare, iar gradStart alta), obținem un gradient. Gradientul ilustrează trecerea de la o culoare la alta și, în prezentarea noastră, arată așa:

Prezi_8.5

Am obținut acest rezultat lăsând aceeași culoare la gradEnd și schimbând-o pe cea de la gradStart cu #ff6f69.

 

Culoarea celor 3 tipuri de text

Am menționat anterior că Prezi are 3 tipuri de text – Title, Subtitle și Body. Le putem schimba culoarea tot în editorul CSS, introducând codul Hex pentru culoarea dorită după comanda color:.

Prezi_8.6

La fel se poate proceda și cu schimbarea culorilor pentru următoarele:

  • fundalul acestor 3 tipuri de text
  • culoare slide-urilor –  frame.circle, frame.bracket și frame.rectangle
  • culoarea săgeților (arrow)
  • a liniilor (line) etc.

Experimentează cu toate în editorul CSS și alege-le pe cele potrivite ție.

 

Schimbarea grosimii elementelor

Majoritatea elementelor din Prezi au o grosime anume, fie că vorbim de marginile unui slide sau de o săgeată care face legătura dintre două idei. Această grosime poate fi schimbată în editorul CSS.

Grosimea slide-urilor

Începem prin a crea un slide de tip Bracket, după care căutăm în editorul CSS câmpul frame.bracket. Aici vom putea face diverse schimbări slide-ului nostru, printre care și modificarea grosimii sale.

Prezi_9

Pentru a-i schimba grosimea, mergem la thickness, unde schimbăm valoarea 3 în 30. Astfel, obținem:

Prezi_9.1

Același lucru îl putem face și pentru celelalte tipuri de slide-uri aflate în editor, cât și pentru toate elementele care au opțiunea thickness.

Cele de mai sus sunt doar o parte din schimbările pe care le putem face în Prezi CSS Editor. Încearcă cât mai multe comenzi, pentru a-l înțelege pe deplin.  

Cu asta am ajuns la finalul tutorialului. Exemplele pe care le-am ilustrat aici sunt relativ ușor de implementat. Folosite corect și cu gust, se pot concretiza în prezentări fascinante. Ține de tine dacă acestea prezentări vor fi proiectate în spatele tău, în timp ce vei avea cuvântul.