În Tutoriale

Tutorial: introducere în After Effects

introducere în After Effects

Dacă vreți să înțelegeți mai bine modul de lucru în Adobe After Effects, cel mai bine este să începeți un proiect de la zero. Asta vom face și noi, începând cu acest tutorial. În acest articol vom trece împreună prin cele mai importante noțiuni pentru derularea procesului de lucru.

Cuprins:

Compoziție și panouri principale
Adăugarea sau importarea elementelor grafice
Panoul de lucru. Pre-compoziții. Timeline
Keyframes în After Effects. Curve Editor

 

Să începem cu câteva informații introductive și de ajutor pentru cei care pot fi ușor demoralizați din cauza complexității mediului de lucru în After Effects și a primei interacțiuni cu interfața.

fereastra

Chiar dacă structura configurației prezintă, încă de la început, atât de multe meniuri, opțiuni și terminologii specifice, care par să copleșească prin complexitate, odată înțeles modul de funcționare, lucrul în acest program devine firesc și intuitiv.

La fel ca celelalte softuri Adobe, bara de meniu principal, cu toate tab-urile aferente, este deasupra oricărui alt element, urmată imediat de meniul cu tool-uri utile pentru workflow-ul fiecărui proiect. After Effects pune la dispoziție posibilitatea de a aranja și selecta ferestrele și modul de organizare a spațiului de lucru după bunul plac.

2.window_menu

Pentru aceasta, vom merge în meniul File>New>New Project (Ctrl+Alt+N): după cum observăm, bara de sus a întregii aplicații și-a schimbat numele în Untitled Project.aep. Putem salva noul proiect creat prin comanda Ctrl+Shift+S sau din meniul File, chiar dacă în prezent, acesta este gol.

Pentru a putea începe activitatea de prelucrare și lucrul concret, After Effects vine cu conceptul său propriu de spațiu de lucru: crearea unei „Compoziții”.

3.new_project

.

Compoziție și panouri principale

Primul termen, cel care desemnează container-ul proiectului nostru este cel de „Compoziție”. Compoziția poate fi asemănată cu spațiul de lucru al unui pictor, adică pânza și toate ustensilele necesare procesului de prelucrare.

4.comp_settings

Pentru a crea Compoziția în bara principală, există meniul Composition>New Composition (Ctrl+N). Din meniul de setări, vom putea stabili inițial durata întregii noastre animații. Acest lucru va stabili lungimea zonei de lucru și de editare a proiectului nostru.

After Effects pune la dispoziție preset-uri și setări existente din sfera video, împărțite astfel:

 • PAL – folosește un frame rate de 25 fps, cu o rezoluție de 720×576 și este utilizat în general, în Europa, Australia și zone foarte întinse din Africa și Asia;
 • NTSC – folosește un frame rate de 30 fps, cu 720×480, utilizat în nordul Americii, Japonia și Coreea de Sud;
 • HDV/HDTV – subseturi ale formatului HD: 1280×720 sau 1920×1080; formatul HDV deține pixeli pătrați mai largi, la o rezoluție de 1440×1080;
 • FILM 2k, 4k.

5.comp_settings_custom
6.presets

Când avem astfel de preset-uri, întâlnim și o serie de frame rate-uri specifice. Dacă industria de film a adus ca standard cele 24 de cadre/secundă, acest număr nu este nici minimul necesar, dar nici maximul.

Odată ce am apăsat butonul OK, putem observa că panoul central preia automat numele dat compoziției – Composition: „Comp 1” și culoarea de fundal selectată din meniul anterior.

7.composition_panel

La baza panoului avem controale cu ajutorul cărora putem seta următoarele elemente:

 • aria de vizualizare,
 • momentul din timeline care este vizualizat,
 • calitatea cu care să previzualizăm întreaga compoziție pe parcursul prelucrării,
 • perspectiva activă (camera activă, față, spate, stânga, dreapta),
 • etc.
8.prev_panel

Timeline-ul și spațiul de lucru în care ne vom petrece majoritatea timpului în realizarea unui proiect este cel de mai jos:

9.timeline_Panel

Panoul în care se vor afla și în care vor fi stocate elementele folosite în crearea videoului nostru se va găsi în zona din stânga sus, denumită Project. Compoziția creată la pasul anterior se află deja în acest meniu.

Trebuie reținut că într-un proiect putem avea mai multe compoziții și multe alte elemente și se poate lucra la mai multe în paralel. De asemenea, putem importa sau adăuga elemente grafice înainte de a avea o compozitie creată în proiect, urmând să fie incluse într-o compoziție.

.

Adăugarea sau importarea elementelor grafice

Această acțiune se poate efectua în cel puțin trei moduri:

 • File>Import
 • Click dreapta în meniul Project>Import
 • dublu click în meniul Project, care va deschide fereastra de căutare a fișierelor dorite.
10.import

After Effects pune la dispoziție posibilitatea de a importa un număr mare de fișiere, fie ele grafice sau audio, fie alte proiecte After Effects. Dacă fișierul conține layere, After Effects le poate vedea în întregime ca o compoziție de același nume cu cel al fișierului și pot fi prelucrate în același context. Pe de altă parte, opțiunea Footage de la meniul Import Kind va oferi posibilitatea de a importa doar anumite layere din fișierul inițial.

11.import_kind

Folosind opțiunea Composition, se observă că fișierul „tsunami beer.ai” a fost transformat în mod automat într-o compoziție și lângă acesta există, într-un folder cu numele fișierului, și layerele conținute.

12.imported_files

De asemenea, putem importa o secvență de imagini. Pentru aceasta, în fereastra de căutare a fișierelor dorite, este necesar să selectăm prima imagine din secvență și să bifăm căsuța PNG Sequence (*png./*jpg. sau alte formate, în funcție de cel deținut).

13.import_sequence

Ca rezultat, în meniul Project vom avea un singur element de tip PNG Sequence, ce are ca durată timpul necesar animației din secvența din imagini, nu timpul setat compoziției noastre.

14.imported_sequence

.

Panoul de lucru. Pre-compoziții. Timeline

Odată ce avem toate elementele necesare importate în proiect, acestea trebuie incluse în compoziția în care vom lucra. Dacă avem deja selectată compoziția creată la început, nu este nevoie de nimic mai mult decât un simplu Drag & Drop al elementelor dorite peste panoul de previzualizare a compoziției sau în timeline-ul de jos ce poartă numele compoziției.

15.dropped_items

Diferența dintre aceste acțiuni constă în faptul că cele puse direct în spațiul de lucru se vor așeza automat în centrul „camerei active și principale” a cadrului de previzualizare.

Compoziția generată în urma importării fișierului .ai va prelua automat aceeași durată cu cea a întregului spațiu de lucru, spre deosebire de secvența de imagini, care are un timp propriu.

În zona de editare și prelucrare de lângă „Comp 1” (compoziția inițială), a fost adăugată automat și compoziția „tsunami beer”, întrucât este inclusă în „Comp 1”. Astfel, avem posibilitatea să lucrăm în mod direct cu layerele pe care le conține tot în cadrul timeline-ului.

16.tsunami_beer_comp

„Tsunami beer” are statutul de pre-compoziție, reprezentând o compoziție într-o altă compoziție mai mare. Față de porțiunea din care provine, aceasta va avea o rezoluție diferită, preluată din formatul fișierului inițial, după cum a fost prelucrat în mediul respectiv, în cazul nostru, Adobe Illustrator. Printr-un click dreapta pe numele acesteia în meniul Project și selectând Composition Settings, putem modifica și aceste specificații.

17.pre_comp_set

Pre-compozițiile nu reprezintă doar un element în procesul nostru de editare, ci și un mod de lucru specific. Dacă vom avea de-a face cu un proiect foarte mare și complex, cu foarte multe elemente grafice și mișcări separate, nu doar că aglomerează spațiul de lucru, dar este și greu de controlat.

Aceste probleme pot fi evitate cu ușurință prin încapsularea elementelor ce provin din aceeași mișcare și moment al animației, într-o pre-compoziție cu setări proprii. Acest lucru se poate face printr-un click dreapta peste elementele care urmează a fi pre-compuse + Pre-Compose.

18.pre-comp

În noua fereastră putem selecta dacă dorim ca pre-compoziția să preia setările compoziției mari sau să fie o nouă compoziție cu propriile setări.

19.pre_comp_setiings

Rezultatul poate fi urmărit în Composition Flowchart din meniul panoului de previzualizare:

20.flowchart

Dar și în Composition Mini-Flowchart:

21.mini_flowchart

În legătură cu panoul Timeline, spațiul de lucru este construit asemănător cu celelalte softuri Adobe, pe bază de lucru cu layere. Aici vom putea face editări directe asupra elementelor incluse în proiect. Toate elementele din partea stângă a timeline-ului sunt concepute ca layere, fie ele simple imagini, elemente text, audio sau compoziții/pre-compoziții. Sunt structurate prin analogie cu o stivă și pot fi ordonate după preferință, luând în considerare că pe măsură ce se avansează spre background, vor fi cele mai de jos așezate.

22.timeline_layers

Marea diferență și totodată elementul definitoriu pentru After Effects este partea din dreapta a spațiului de lucru, și anume panoul de control de durată, în cadrul căruia se vor aplica modificările și efectele pe timp asupra layerelor. Vizual, această zonă afișează pentru fiecare layer atât statusul său, pe parcursul duratei compoziției, cât și controlul efectelor și preseturilor aplicate fiecărui layer.

23.time_ruler

Acest panou deține și controlere necesare cu ajutorul cărora se poate mări sau micșora zona de lucru, pentru a putea avea un control mai mare și mai multă precizie asupra elementelor.

24.time_ruler2

Folosind controler-ul Time Ruler, putem selecta într-o compoziție doar zona pe care dorim să lucrăm la un moment dat, astfel că atunci când vom rula o previzualizare, aceasta nu va arăta decat porțiunea de timp dintre cele două controllere.

În această zonă se poate controla și edita absolut orice detaliu al unui layer, mutând și ajustând parametrii, până se ajunge la rezultatul dorit. Aceste acțiuni se fac concomitent cu vizualizarea efectelor obținute în panoul de previzualizare.

.

Keyframes în After Effects. Curve Editor

Animarea unui element grafic în After Effects presupune selectarea layerului pe care dorim să îl animăm și, făcând un click pe săgeata din stânga numelui său în spațiul de lucru, ni se va afișa o nouă secțiune sub acesta, denumită Transform.

25.transform

Mergând mai departe în secțiunea Transform, observăm că avem acces la o serie de moduri de a edita și prelucra un layer. În dreptul fiecăreia dintre ele, există o icoană mică ce reprezintă un cronometru. Prin apăsarea acestui cronometru, se va evidenția începerea mișcării la momentul curent pe proprietatea aleasă de prelucrare. De exemplu, dacă dorim să mișcăm unul din layerele noastre dintr-un punct în altul, ne va fi necesar sa edităm parametrul numit Position.

26.human_M1

În timeline a fost adăugat un romb mic, care reprezintă keyframe-ul ce definește prima poziție în care se află layerul, la momentul respectiv. Navigând mai departe în timp cu ajutorul cursorului, vom poziționa controller-ul de poziție pe timeline la momentul final al animației, acolo unde vom considera că mișcarea s-a efectuat.

În dreapta parametrului Position sunt o pereche de date, care reprezintă poziția layerului în spațiu pe axele xOy (longitudine și latitudine). Putem modifica aceste date printr-un simplu click pe una dintre ele și, ținând apăsat, mișcăm de mouse în orice direcție, până poziționăm elementul grafic în poziția dorită. Totodată, această acțiune se poate face și mai simplu printr-un click direct în panoul de preview pe layerul dorit și poziționarea acestuia în spațiul dorit.

27.human_M2

Pentru a putea vedea efectul mișcării proaspăt create, putem fie să facem click pe butonul Play în panoul mic din dreapta denumit Preview, fie printr-o simplă apăsare a tastei SPACE. Acesta va rula întreaga animație cuprinsă de la primul keyframe, până la ultimul. De asemenea, dacă facem click pe butonul RAM Preview, putem previzualiza toate setările din proiect.

Însă printr-un simplu Play, în cazul unui proiect care ar avea și fișiere audio, sunetul acestora nu ar fi redat. Pentru a putea verifica în întregime prin procesul de previzualizare, toate elementele de orice tip, în speță audio, este necesar să fie rulate prin RAM Preview.

28.preview

În funcție de rezultate, putem modifica cu mouse-ul poziția fiecărui keyframe în timp pentru a da vitezei mișcării o senzație cât mai apropiată de cea dorită. Pentru a oferi o mișcare cât mai lină și veridică a elementelor noastre, After Effects oferă mai multe moduri keyframe-urilor. Acestea pot fi accesate printr-un click dreapta pe keyframe-ul care dorim să îl aplicăm și să îi modificăm ritmul mișcării >Keyframe Assistant.

29.keyframe_assistant

Easy Ease reprezintă unul dintre standardele cele mai folosite pentru a edita mișcarea dintre keyframe-uri spre una cât mai lină. În meniul afișat se pot observa și prescurtările acestor standarde.

În urma selectării, keyframe-ul inițial își schimbă forma, evidențiind și în timeline modificarea mișcării.

Pentru a urmări doar procesul mișcării și ritmul acesteia, After Effects pune la dispoziție un editor numai pentru așa ceva. Acesta este denumit Graph Editor.

30.graph_editor

Accesând acest meniu putem observa path-urile care definesc mișcarea elementului nostru.

31.graph_editor2

Lucrul cu keyframe-uri este baza editărilor și prelucrărilor video cu After Effects și reprezintă acțiunea fundamentală pe care se bazează finisarea unei animări și acțiunea cea mai de finețe în cadrul tuturor proceselor de post procesare.

***

Într-un tutorial viitor, vom avea ocazia să lucrăm cu toate aceste elemente. În încheiere, vă las un link ajutător cu scurtături de taste atât pentru utilizatorii de Windows, cât și de Mac.