În Tutoriale

Tutorial Prezi: realizarea unei prezentări de la zero

Prezi Cover

Timpul și imaginația sunt singurele resurse care trebuie investite în Prezi pentru a crea prezentări reușite. Accentul cade pe imaginație, căci în scurt timp, după o prezentare-două, vei învăța toate caracteristicile tehnice ale platformei. Contul este gratuit, programul ușor și resursele vaste. În asemenea condiții, dorința de a învăța cum să realizezi prezentări captivante e singurul aspect de care trebuie să te îngrijești, iar tutorialul de față îți servește drept ghid în acest demers.  

Cert e că PowerPoint-ul se bucură de standardul de lider fiind cel mai popular suport de prezentare. Îl regăsim în majoritatea lucrărilor de licență, în prezentările întâlnite la conferințe și în prezentările de la locul de muncă. În general, când ești rugat să ții o prezentare, acest program îți apare în minte.

În schimb, Prezi a lansat în anul 2009 o alternativă. Este mai simplă, mai creativă, mai permisivă și incontestabil mai plăcută din punct de vedere vizual. Platforma este folosită la nivel global, având peste 60 de milioane de utilizatori și potențialul i-a fost recunoscut de personalități variate, dintre care merită menționat Chris Anderson, fondatorul conferințelor TED.

Acest tutorial Prezi se adresează persoanelor care își doresc să încerce ceva nou și diferit față de PowerPoint. Înaintăm promisiunea că la finalul tutorialului vei știi să realizezi o prezentare plăcută din punct de vedere vizual, folosindu-te de Prezi.

Să începem

Creează un cont la adresa lor oficială: www.prezi.com. Ajuns pe pagina lor, observă că în colțul din dreapta sus există un buton albastru numit Get started. Odată accesat, butonul te duce la opțiunile lor de taxare. Bine de ştiut – îți poți crea un cont gratis care îți oferă multe beneficii. Una dintre principalele diferențe dintre un cont gratis și unul premium este că în cazul contului gratis prezentările tale sunt publice, exact ca un profil de facebook transparent. Cei curioși le pot vizualiza (dacă nu ștergi prezentarea odată ce o descarci).  E bine de luat în calcul acest lucru în cazul introducerii informațiilor confidențiale. Noi vom crea un cont gratis. Accesează butonul Continue Free, care apare mai jos:

Tutorial Prezi 1

 

După ce îți introduci informațiile necesare și domeniul în care activezi, apasă pe butonul albastru: Create your free Public account. Perfect. Acum ești în posesia unui cont Prezi.

Chiar acum ar trebui să-ți apară o fereastră cu un buton intitulat Start Creating.  Nu îl vom accesa în cadrul acestui tutorial. Butonul conduce la un mini-tutorial care poate fi accesat ulterior. În schimb, închide fereastra și apasă pe butonul albastru intitulat New Prezi. Vei da de fereastra următoare:

Tutorial Prezi 2

 

Choose your template este o fereastră importantă. Aici poți alege între numeroasele teme concepute de cei de la Prezi. Pe lângă designul diferit, fiecare temă are fundalul unei povești specifice care te ajută să-ți îmbraci punctul de vedere. O alternativă la temele oferite ar fi cea în care începi o prezentare de la 0 pe un fundal alb, gol. Dacă dorești acest lucru, trebuie doar să apeși pe butonul Start blank prezi.

De la sine înțeles, tema aleasă pentru o prezentare contează și variază de la un subiect la altul. Pentru claritatea acestui tutorial nu vom alege o temă. În schimb, vom crea o prezentare de la 0. Apasă pe butonul Start blank prezi și se va deschide o prezentare goală. Aici este locul unde vom lucra.

Prezi 3

 

Se află multe informații în această poză și le vom adresa pe rând.

Tot conceptul din spatele platformei Prezi este cel de Zoom in – Zoom out. Îl poți privi ca pe un joc de perspective. Poți da zoom in la milimetru, ca și cum te-ai uita printr-un microscop, sau zoom out, urmărind imaginea de ansamblu a prezentării. Realizezi acest lucru fără a altera calitatea, deoarece programul lucrează cu vectori, exact ca Adobe Illustrator. Odată ce înțelegi acest principiu, lucrurile devin ușoare. Fiecare prezentare este o combinație de zoom in – zoom out, mărind și micșorând imagini, simboluri etc.

Stabilind conceptul din spatele platformei, înaintăm la aspectul ei tehnic. Structura întregii prezentări – denumită și path – depinde de axa din stânga unde regăsim slide-urile create. Momentan avem doar unul generic, un cerc. În interiorul slide-ului poți scrie informații, adăuga imagini, simboluri și video-uri. În poza de mai jos regăsești informații despre cum poți mări / micșora un slide și cum poți folosi caracteristicile care îmbracă ceea ce scrii.

Tutorial Blank Prezi 6

 

În cadrul platformei Prezi poți genera 4 feluri de slide-uri și anume: un slide încadrat de un cerc (Circle), unul încadrat de două paranteze (Bracket), un slide încadrat de un dreptunghi (rectangle) și un slide în formă dreptunghiulară, invizibil. Pentru a crea un nou slide, selectează ce formă dorești și apasă pe plusul albastru din interiorul formei selectate (vezi poza următoare). Hai să creăm și celelalte 3 tipuri de slide-uri pe lângă cel rotund. Apasă pe lupa care conține un minus (zoom out) de două ori, iar după, creează cele 3 slide-uri prin modul menționat anterior. Ajungi la rezultatul următor:

Tutorial Blank Prezi 2

 

Observăm că slide-urile noi apar automat în structura prezentării. Poți să le modifici ordinea foarte simplu ținând apăsat click stânga și ducându-le unde dorești. Dacă vrei să ștergi un slide, apasă pe butonul Edith path. Odată accesat, plasează mouse-ul pe un slide și un X roșu va apărea deasupra lui. Mai creează un cerc și după, șterge-l. Pentru că poți. Să creezi un slide iar după să-l ștergi? Asta e definiția puterii. Mărește și aliniază restul slide-urilor lângă cerc. Am ajuns la rezultatul acesta:

Tutorial Blank Prezi 3

 

Pentru a nu da zoom out de fiecare dată când vrei să vezi imaginea de ansamblu a prezentării, creează un slide invizibil și încadrează cu el celelalte 4 slide-uri create anterior. Acest slide mai mare servește drept primul slide, prin urmare, mută-i poziția pe primul loc în cadrul structurii prezentării. De obicei Prezi uimește prin primul și ultimul slide, când imaginea de ansamblu iese în evidență – uneori și pentru prima oară. Prezentarea noastră obține următorul aspect:

7

Să ne oprim aici pentru a verifica ce am creat. Dă click pe primul slide, iar după apasă pe butonul albastru din colțul dreapta sus: Present. Așa arată și se mișcă prezentare în sine. Este F5-ul PowerPoint-ului, dacă vrei. Accesează butonul de fiecare dată când intenționezi să-ți verifici progresul. Te poți deplasa în cadrul prezentării cu ajutorul săgeților din tastatură. Apăsând tasta Esc, ieși din modul de prezentare și ajungi iar la editare.

Butonul Insert este de asemenea, important. Cu ajutorul lui poți introduce imagini, video-uri, simboluri, săgeți / linii și sunet de fundal. Un aspect slab utilizat în majoritatea prezentărilor sunt simbolurile. Ele pot fi foarte reprezentative și pot crea un aspect plăcut. Vin în stiluri diferite, potrivindu-se cu varietatea de teme din care putem alege.

8

Pentru a testa butonul Insert, inserează în slide-uri diferite un simbol de tip Simple Dark, o poză și un video de pe Youtube. Pentru al 4-a slide, scrie un cuvânt și subliniază-l cu opțiunea highlighter. Perfect. Ar trebui să ajungi la un rezultat similar cu cel de jos:

9

Tot de la butonul Insert poți adăuga săgeți care să lege slide-urile între ele. Acest design este foarte popular în cadrul temelor generate de cei de la Prezi. Un lucru util de știut este că poți scrie pe simboluri / săgeți și că le poți adăuga în structura prezentării drept un slide separat. Această opțiune deschide o varietate de noi posibilități. Prin urmare, adăugă o săgeată între slide-ul 1 și slide-ul 2, folosind butonul Insert-Draw Arrow. Fă click dreapta pe acea săgeată și apasă pe opțiunea Add to path. După cum vezi, săgeata apare acum în structura prezentării drept un slide individual. Schimbă-i locul în structură după al doilea slide și apasă iar butonul Present pentru a vedea rezultatul.

10

În încheiere, mergi la Edith path, selectează primul slide și apasă pe butonul Add current view. Așa vei avea primul și ultimul slide identice. Acest lucru facilitează design-ul de ansamblu al prezentării.

Prezentarea se poate salva ca atare, fiind descărcată într-un fișier executabil (exe), ca un joc, sau într-un PDF. Verifică prezentarea de două ori înainte de a o salva, odată descărcată nu o mai poți modifica. Îți recomandăm să o salvezi chiar dacă ești sigur că ai conexiune la internet în locul unde o vei prezenta. În poza de mai jos apar ambele opțiuni de unde poți descărca prezentarea. Dacă dorești să o prezinți online, ține minte link-ul adresei unde se află prezentarea, sau accesează-ți contul de Prezi pe loc.

11

Indicațiile din acest tutorial pot fi folosite integral în cadrul fiecărei prezentări de la Prezi, fie că au o temă personalizată, sau nu. Nu există diferențe care să te încurce. Principiile sunt aceleași și modul de operare a programului rămâne la fel.

Acum cunoști o alternativă la cea considerată standard. Ține de tine dacă decizi să o integrezi în repertoriul tău. Alege diferit și creează. Succes!

P.S.: Nu uita de prezentarea creată:  vezi prezentarea.