În Tutoriale

Utilizarea clientului de FTP – WinSCP

winscp_icon

WinSCP este o aplicaţie gratuită (pentru Windows) ce îţi permite conectarea şi transferul fişierelor pe server. Alte programe utilizate în acest sens sunt: FileZilla, SmartFTP, CoreFTP, existând mici diferenţe între ele, utilizarea lor ţinând de preferinţele personale şi de activitatea zilnică. Mai jos ne vom ocupa de WinSCP.

Sumar articol:

 • Instalare WinSCP
 • Conectarea la server
 • Realizarea folderelor
 • Căutarea conţinutului pe server
 • Transferul conţinutului pe server
 • Concluzii

Instalare WinSCP

 1. Descărcăm WinSCP
winscp1
 1.  Accesăm programul, selectăm limba dorită şi începem instalarea.
winscp2
 1. Primim mesajul de instalare, apăsăm Next.
winscp3

 

 1. Termenii şi condiţiile de utilizare – Accept – şi mergem mai departe.
winscp4

 

5. Selectăm Typical Installation şi dăm Next.

winscp6

 

 1. Selectăm Commander şi dăm în continuare Next.
winscp7

 

 1. Verificăm opţiunile de instalare şi apăsăm Install.
winscp8

 

 1. După instalarea completă apăsăm Finish.
winscp9

 

Conectarea la server

Conectarea la serverul web este intuitivă – selectăm la File Protocol FTP sau SFTP (securizat) şi adăugăm datele de conectare: host name (adresa domeniului), username şi password. Apoi vom putea alege între Login şi Save, vom vedea utilitatea lor mai jos.

 

Save – permite salvarea datelor, pentru conectări ulterioare. Există separat optţiunea de a bifa salvarea parolei, totuşi nu este recomandat.

 

Login – conectare directă, fără a salva datele.

winscp10

 

Realizarea folderelor

O funcţie utilă atunci când ai multe proiecte şi vrei să le păstrezi organizate. Poţi realiza foldere în care incluzi site-uri şi datele de conectare.

 

#1. Realizarea unui folder nou.

Accesăm din bara de jos a ferestrei Manage > New Folder, denumim aşa cum avem nevoie.

winscp11

 

#2. Adăugarea unui site nou în folder.

Accesăm din partea de sus New Site, introducem datele de conectare şi apăsăm Save. Se va deschide o mică fereastră în care putem adăuga denumirea site-ului şi selecta folderul în care dorim să fie inclus.  

winscp12

 

În doar doi paşi simpli îţi poţi organiza eficient site-urile pe care le vei accesa.

Căutarea fişierelor pe server

Căutarea fişierelor pe server este o funcţie extrem de utilă în cadrul site-urilor mari, ce utilizează diverse platforme. Click pe Find Files.

winscp13

 

O nouă fereastră este deschisă şi vom adăuga denumirea fişierului căutat. Apăsăm Start, iar rezultatele vor fi returnate mai jos.

winscp14

 

Transferul fişierelor pe server

Pentru upload: după conectarea la server vom avea deschise două ferestre. În stânga vom avea fişierele locale, putem naviga în directorul principal (root) pentru a vedea întreaga structură a site-ului. În exemplul de mai jos vom transfera fişierele scss în folderul scss de pe server. Pentru aceasta selectăm şi tragem cu drag and drop în folderul specificat.

 

Pentru download: în fereastra din dreapta, selectăm fişierul pe care dorim să îl descărcăm şi apăsăm tasta F5 sau click dreapta şi download.

Tips&tricks: atât pentru upload cât şi pentru download poţi selecta şi apasa tasta F5.

winscp15

 

Concluzii

WinSCP este un client de FTP robust care te poate ajuta în transferul fişierelor de pe calculatorul propriu pe server. Este necesar să ai datele FTP furnizate de client, iar odată conectat poţi transfera de pe calculatorul local direct pe server şi invers.

Două funcţii utile sunt: realizarea folderelor pentru a păstra în ordine site-urile la care te conectezi şi căutarea fişierelor direct pe server.