Calciul este un mineral abundent în organismul uman. Acesta se regăsește în numeroase alimente precum produse lactate, pește, legume cu frunze verzi, cereale fortificate, semințe. Consumarea alimentelor bogate în calciu oferă numeroase beneficii pentru sănătate, fiind esențiale pentru întreținerea stării generale bune.
Calciul se găsește în mod natural într-o sumedenie de alimente și deoarece este considerat un element vital pentru buna funcționare a organismului este adăugat în produsele alimentare procesate. Calciul se găsește și poate fi administra sub formă de vitamine și suplimente alimentare. Pentru o bună absorbție a calciului în organism este nevoie și de vitamina D care favorizează acest proces. Îți explicăm în continuare rolul calciului în organism și motivele pentru care alimentele bogate în calciu sunt importante și trebuie să nu lipsească din dieta zilnică.
1. Sprijină sănătatea oaselor
De ce sunt importante pentru sănătate alimentele bogate în calciu? Aproape tot calciul din organismul uman se regăsește în oase și dinți. Calciul este esențial în dezvoltarea, creșterea și întreținerea oaselor. Este deosebit de important în perioada de creștere când oferă copiilor toate șansele pentru consolidarea unui sistem osos viguros. Chiar și după ce o persoană se oprește din creștere, calciul continuă să susțină sănătatea oaselor și să încetinească pierderea densității osoase, proces normal asociat îmbătrânirii.
Pentru că femeile care ajung la menopauză prezintă un risc mai mare de pierdere a densitatea osoasă în ritm accelerat, produsele pe bază de calciu sunt indicate pentru a preveni osteoporoza. (1)
Cantitatea de calciu de care este nevoie în organismul uman în fiecare zi depinde de vârstă și sex. Printre alimentele bogate în calciu care trebuie cuprinse în dietă se află lactatele precum laptele, iaurtul, brânza, boabele de soia prăjite, legumele cu frunze verzi – varză, varză kale, spanac, broccoli, conserve de sardine și somon, cereale, paste, tofu. (2)
2. Reglează contracțiile musculare
Calciul este important pentru contracția musculară, în timp ce magneziul asigură relaxarea musculară. Calciul este responsabil de transmiterea impulsurilor nervoase la nivel muscular și de realizarea contracției musculare. Când în organism este înregistrat un deficit de calciu, contracția este deficitară și se pot instala crampele musculare care sunt extrem de dureroase. (1)
O dietă echilibrată trebuie să conțină alimente bogate în calciu, dar nu trebuie neglijate alte vitamine și minerale necesare, în funcție de vârstă și de activitatea întreprinsă.
Semințele de susan și chia sunt surse bune de calciu care oferă proteine și grăsimi sănătoase pentru a putea avea energie și a realiza activitățile fizice propuse. (3)
3. Ajutor de nădejde al sistemului cardiovascular
Cele mai citite articole
Coagularea sângelui este un proces complex în care calciul are o contribuție importantă. Calciul și vitamina D participă la menținerea acțiunii mușchiului inimii, cu alte cuvinte calciul este cel care relaxează mușchiul neted ce înconjoară vasele de sânge. Pornind de aici, cercetările au arătat că există o legătură între consumul ridicat de calciu și tensiunea arterială scăzută. (1)
Sucurile naturale de fructe sunt benefice organismului, dar o cantitatea prea mare de fructe stoarse pentru a obține suc poate duce la dezechilibrul zahărului în sânge. Smochinele uscate sau proaspete sunt o sursă importantă de calciu pentru organism, la fel și migdalele care pe lângă calciu au grăsimi și proteine sănătoase, fiind o sursă importantă de magneziu, mangan și vitamina E. Toate acestea ajută la scăderea tensiunii arteriale, a grăsimii corporale și a factorilor de risc pentru bolile metabolice. (2), (3)
În anumite momente ale vieții, așa cum este sarcina sau menopauza, dar și pentru susținerea unor activități fizice de excepție, corpul poate avea nevoie de unele modificări în ceea ce privește cantitatea de calciu. Sunt unele medicamente și boli care duc la deficit de calciu, ceea ce necesită surse suplimentare din acest mineral. Ajustările trebuie realizate cu ajutorul alimentelor bogate în calciu, iar atunci când acest lucru nu este posibil, medicul specialist recomandă suplimentarea aportului de calciu cu produse și doze specifice.
O alimentație echilibrată bogată în vitamine, minerale și nutrienți esențiali pentru organism, înseamnă o viață sănătoasă. Alimentele bogate în calciu trebuie să facă parte din dieta zilnică, deoarece oferă numeroase beneficii pentru organism. Informațiile prezentate în acest material nu înlocuiesc consultul medical adecvat, de aceea mergi la medic, efectuează analizele recomandate de acesta și urmează indicațiile specialistului!
Surse de informare:
1. Benefits and sources of calcium – https://www.medicalnewstoday.com/articles/248958?_ga=2.6877942.515635633.1675668571-897398357.1646400626
2. Calcium – https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-Consumer/?_ga=2.6877942.515635633.1675668571-897398357.1646400626
3. Top 15 Calcium-Rich Foods (Many Are Nondairy) – https://www.healthline.com/nutrition/15-calcium-rich-foods?_ga=2.216389202.515635633.1675668571-897398357.1646400626